column

Mijn zonnepanelen doen het weer, maar het oude stroomdraadje heeft 't moeilijk

Als meer buren panelen op hun dak gaan leggen, zal de stroomkabel in de straat wellicht vervangen moeten worden. Beeld Vincent Dekker
Als meer buren panelen op hun dak gaan leggen, zal de stroomkabel in de straat wellicht vervangen moeten worden.Beeld Vincent Dekker

Mijn zonnepanelen draaien weer als een tierelier en de omvormer doet als vanouds zijn best. Maar achter de horizon nadert een kostbaar onheil: de ouderwetse, dunne stroomdraadjes van het net houden het amper nog vol.

Op zonnige dagen komt er weer 17 of meer kiloWattuur van mijn dak, zoals ik jaren gewend was. Geen omvormer meer die op de beste uren van de dag uitvalt, zoals ik vorige week kon melden. Te veel buren met zonnepanelen zaten op dezelfde Fase 2 als ik, waardoor de spanning boven de 250 Volt uitkwam en de omvormer uit veiligheidsoverwegingen uitschakelde. Overzetten op Fase 1 loste alles op.

Omdat nog lang niet alle buren in mijn straat zonnepanelen op hun dak hebben, kan ik verwachten dat het probleem over een paar jaar weer de kop zal opsteken, als ook Fase 1 en 3 de toevoer van zonnestroom niet meer aankunnen. Tegen die tijd moet netwerkbeheerder Liander de oplossing bieden.

Bij Liander beaamt woordvoerder Jelle Wils dat mijn probleem al niet meer uniek is in Nederland. "We hebben al enkele tientallen meldingen gekregen van consumenten bij wie de omvormer uitschakelt. Op de drie miljoen huisaansluitingen die we beheren is dat nog niet zoveel. In principe adviseren we om inderdaad een andere fase te gebruiken, wat de problemen veelal oplost."

Maar op de lange termijn, als er nog veel meer zonnestroom door consumenten wordt opgewekt, zijn andere maatregelen nodig, zegt ook Liander. Wils: "Er wordt aan een technologische oplossing gewerkt, maar die is voorlopig nog niet beschikbaar. Het alternatief is om alle dunne kabels van het laagspanningsnet tussen transformator en de individuele huizen te vervangen door dikkere kabels. Dat wordt een heel kostbare zaak."

De consument kan zelf helpen om die miljardenklus nog een tijdje uit te stellen. "Het beste is om de stroom die je thuis opwekt ook thuis te gebruiken, zodat je het net niet belast. Heb je een elektrische auto, vul de accu dan als de zon volop schijnt. Dat wordt echt een heel interessante ontwikkeling waar nu al volop onderzoek naar wordt gedaan." Maar ook wie geen e-auto heeft, kan helpen de spanning op het net binnen de perken te houden. Bijvoorbeeld door midden op de dag, als de zonnepanelen de meeste stroom produceren, de wasmachine aan te zetten.

Overigens is er misschien toch nog iets aan de hand met de omvormer. "Het blijkt dat de meeste omvormers al bij 250 Volt afslaan. De spanning op ons net mag 230 Volt plus of min 10 procent zijn, dus minstens 207 en maximaal 253 Volt. Als de omvormer nou kan worden ingesteld op 253 in plaats van 250 V, zou dat al weer wat schelen," aldus Wils van Liander.

Daarnaast blijkt dat mijn omvormer 4 Volt te veel meet. De installateur heeft met twee apparaten het voltage bij mij in de meterkast, gemeten, en dat bleek steeds zo'n 4 V lager dan wat mijn omvormer aangaf. Dus slaat mijn omvormer in feite al af bij 246 V, terwijl 252 V nog zou moeten kunnen. Als die instelling aangepast kan worden, is er weer ruimte voor een extra set zonnepanelen bij een van mijn buren...

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees hier eerdere blogs terug.

Lees ook: Te veel zonnepanelen bij de buren, dus staakt mijn zonnesysteem

Einde van salderen moet gebruik stimuleren

Een nieuwe vergoedingsregeling voor stroom van zonnepanelen zal het zelf gebruiken van de stroom van eigen zonnepanelen stimuleren. Nu nog mag je stroom die je in de zomer niet nodig hebt en het net opstuurt, geheel verrekenen met de stroom die je in de winter van het net afneemt. Dit 'salderen' wordt over een paar jaar vervangen door een subsidie op stroom die je aan het net levert. Dat zorgt er dan voor dat je voor stroom die je van het net haalt de volle prijs betaalt, zeg 21 cent per kWh, en dat je voor zonnestroom die je terug levert in eerste instantie misschien zo'n 16 cent krijgt en later zelfs maar 10 cent of minder. Dan wordt het dus echt de moeite waard om de stroom van je dak zo veel mogelijk zelf te gebruiken. Tegen die tijd moeten accu's zo goedkoop worden dat je overdag zonnestroom thuis in een eigen accu gaat opslaan om die 's avonds en 's nachts te kunnen gebruiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden