'Mijn werknemers zijn veel tijd kwijt aan bureaucratisch gedoe'

Portugal beleeft zware tijden. De regering is afgetreden, het land heeft bij IMF en EU aangeklopt voor een noodlening van 80 miljard euro. In deze serie vertellen Portugezen wat de crisis voor hen betekent. Vandaag Adrian Bridge (48).

Wat is uw beroep?
"Directeur van Fladgate, producent van Taylor's, Croft en Fonseca port. Dit familiebedrijf bestaat sinds 1692, dus we hebben nogal wat crises overleefd: invasies, wereldoorlogen. Ik was investeringsbankier. In 1994 vroeg mijn schoonvader me hier te komen. Sinds 1998 run ik het bedrijf. We zijn Portugals vierde porthuis. We zijn specialisten in duurdere soorten: vintage port, aged tawny's en late bottled vintage. We hebben ook een distributiebedrijf van wijnen, en een nieuw vijfsterrenhotel in Porto. Voor de portmerken hebben we 268 mensen in dienst, in het hotel 110 en 26 in de distributie."

Wat merkt u van de crisis?
"Omdat we voor 85 procent afhankelijk zijn van export, zijn we gevoelig voor valutaschommelingen, en de euro is dit jaar 10 procent in waarde gezakt. Ondanks de wereldwijde kredietcrisis zijn nog steeds heel veel mensen heel rijk. Vorig jaar konden we zonder moeite een exclusieve port, Old Tawny 1855 Taylor's Sion, voor 2500 euro per fles verkopen.

"We zijn een kapitaalintensief bedrijf, we lenen geld, en lenen is duurder geworden. Doordat Portugese consumenten worden geraakt, verkoopt ons distributiebedrijf minder aan hotels en restaurants. Kredietrisico is een grote zorg. Ons bedrijf moet slechte schuldenaars vermijden.

"Maar de crisis opent ook kansen. Als anderen kopje onder gaan, kunnen wij onze positie versterken. Ik heb meer verkopers aangenomen, om de afnemers beter te bedienen, en kansen te grijpen. En in maart hebben we een internetbedrijf geopend waar klanten wijn kunnen kopen."

Waardoor is Portugal zo afgegleden?
"Dit land is extreem bureaucratisch. Veel pogingen om de economie te stimuleren hebben geleid tot meer bureaucratie, meer vergunningprocedures. 10 procent van mijn werknemers is bezig met overheidsbeslommeringen in plaats van te verkopen.

"Het heeft drie jaar gekost om ons nieuwe product - Croft Pink, een rosé port - op de markt te brengen. Rosé port bestond niet als categorie. Om goedkeuring te krijgen, kregen we te horen, moest het parlement nieuwe wetgeving aannemen. Dat kan alleen als de hele portindustrie instemt - weg concurrentievoordeel. Uiteindelijk vonden we een gat in de wet, door in de Europese alcoholwetgeving een handelsmerk te verkrijgen voor het woord Pink.

"Het land is ook te arbeidersvriendelijk. Wij zijn een heel humaan bedrijf; sommige werknemers werken al generaties voor ons. Maar de Portugese arbeidswetten maken dat je heel goed oppast wie je aanneemt en op welke voorwaarden, anders kun je heel duur uit zijn."

Was het een goed idee aan te kloppen bij IMF en EU?
"Ja, politici kunnen nu zeggen: ik wil die maatregelen niet nemen, maar ik moet."

Op 5 juni zijn vervroegde verkiezingen. Gaat u stemmen?
"Ik mag niet als Brit, Als ik kon stemmen, dan rechts van het centrum, op een partij die de nadruk verlegt van consumptie naar het creëren van welvaart."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden