Moderne manieren

Mijn vrouw stouwt het huis vol met onnodige spullen, wat kan ik hieraan doen?

null Beeld Nanne Meulendijks
Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet.

Beatrijs Ritsema

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw - zeer creatief - koopt graag allerlei dingen. Van keuken- attributen (koffiemolens, voorraadbussen), siervoorwerpen tot tweedehands kleding. Ze ziet in alles mogelijkheden om er iets mee te doen of van te maken. Ons (niet kleine) huis komt daardoor zo vol te staan dat je soms geen kant meer op kunt. Ik maak al enige jaren mijn ongenoegen hierover kenbaar en wil niet meer mee met haar naar marktjes, kringloopwinkels en braderieën. Ze verwijt me dat ik niet gezellig met haar eropuit wil. Wat moet ik hiermee aan?

Te veel bric à brac

Beste Te veel bric à brac,

De enige manier om hier uit te komen is een serieus gesprek voeren met uw vrouw over haar aankoopbeleid. U hebt dit al vaker ter sprake gebracht, maar u moet haar duidelijk maken dat het u nu menens is. Leg uit dat u moe en wanhopig wordt van de overdaad aan spullen in uw huis, bruikbaar of niet. Dat u gedeprimeerd wordt door de aanblik ervan. Dat u niet in een uitdragerij wil wonen. Dat u zich niet vrijuit kunt bewegen. Stel concrete maatregelen voor, bijvoorbeeld:

- voor elk nieuw ding dat het huis binnenkomt, moet een ander ding eruit.

- houd een grote opruimsessie, waarbij u met een rol vuilniszakken zit en voor allerlei dingen die er staan aan uw vrouw vraagt of ze het wil houden of wegdoen.

- bestem een kamer in het huis voor uw vrouw, waarin ze alles mag opslaan wat ze wil, terwijl de rest van het huis vrij blijft van overbodige rotzooi.

- geef haar een boek cadeau van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe die het ontspullingsevangelie preekt: alles waar je niet blij van wordt kan weg.

Zeg dat u graag iets samen met haar doet, maar dat u het niet meer kunt opbrengen om op koopjesjacht te gaan. Bied alternatieven: een wandeling in het bos (niet stiekem dennenappels rapen!) of op het strand (zonder te jutten), naar een museum of naar een terrasje.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden