"Mijn vrouw is royaal naar mij toe. Elkaar dingen gunnen, is het geheim van een goed huwelijk"

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Rinus van der Molen (76)
Burgerlijke staat: getrouwd, zoon en dochter (uitwonend)

Beroep: gepensioneerd bedrijfsjournalist

Inkomen: ongeveer 1,5 x modaal

Vaste lasten: ongeveer 1.400 euro per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"Vlak na de oorlog was het schraal. Mijn vader was machinebankwerker. Geen vette baan. Mijn moeder had overal potjes voor: voor brood, de begrafenisondernemer, voor kleren voor mijn broer en mij. Ik kreeg een paar dubbeltjes mee naar zondagsschool. Vakanties konden we ons niet veroorloven, we gingen hooguit een dagje naar Muiderberg.

En toch: zo ontwikkel je wél grote dankbaarheid. Als mijn vrouw en ik aan een lekker wijntje zitten, beseffen we hoe goed we het hebben."

Bent u een spaarder of lener?

"Lenen vermijden we, maar twaalf jaar geleden sloten we wel een hypotheek af om het huis te kopen dat we al dertig jaar huurden. De woningbouwvereniging kwam met het aanbod toen ik met de vut zou gaan. We hebben daar lang over gedubd, ik dorste amper ons zo diep in de schulden te steken. Sparen? Een beetje. Mocht de dakgoot eraf vallen, dan is er geld voor een nieuwe."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Ik ben een fervent lezer. Er liggen zó veel boeken op me te wachten dat ik er haast stress van heb.Nu lees ik 'De Welwillenden'. Duizend pagina's dik. In bed rust het boek op mijn recent gevormde buikje."

Koopt u wel eens iets zonder het uw partner te vertellen?

"Dat moeten boeken zijn. Maar mijn vrouw zit daar niet mee, ze is heel royaal naar mij toe. Zij koopt weer vaak planten en bloemen, rommelt in de tuin. Ik kijk dan zo graag naar haar.

Elkaar dingen gunnen, elkaar vrij laten, dat is het geheim van een goed huwelijk, toch?"

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Ach, ik ben een dromer, ik heb niet zo veel met geld. Stel dat je een miljoen wint, dat geeft toch alleen maar nervositeit?

Materieel hebben mijn vrouw en ik niet veel los te laten, alleen elkaar en onze dierbaren. We zijn erachter gekomen dat het ware geluk zit in de liefde voor elkaar en de schepping, niet in geld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden