’Mijn vrouw gaat nu voor’

Een droombaan, maar toch al stoppen voor je vijfenzestigste. Ed Nijpels (57), Frits Duparc (59) en Annie Brouwer-Korf (61) zijn succesvol en verslingerd aan hun werk, maar huwelijk of gezondheid dwingen hun vertrek dit jaar af. De eigen agenda weer beheren blijkt voor alle drie een bevrijdende ervaring. Maar voor topmensen blijft er ook na het ontslag altijd genoeg te doen.

Ed Nijpels (57), Commissaris van de koningin in Friesland. Treedt af per 1 mei 2008.

„Ik wil geen zeemanshuwelijk. Ik stop als Commissaris van de Koningin in Friesland omdat mijn vrouw Elsbeth een grote kans kreeg aangeboden in haar werk. Zij werkt nu voor Friesland Foods in Maleisië, en ik wil tijd hebben om daar heen te gaan. Wij willen samen van haar werk kunnen genieten. Misschien blijft ze wel jaren weg. Skypen met Kuala Lumpur is ook niet alles. Want ook al zegt zo’n multinational dat het maar voor anderhalf jaar is, kun je er van uitgaan dat dat langer wordt. Ik vertrouw ze wat dat betreft voor geen cent.

Commissaris van de Koningin werd eigenlijk altijd beschouwd als een eindstation. Een laatste functie voor je met pensioen gaat. Maar ik heb dat nooit zo bekeken. Ik was ook zo jong toen ik er aan begon, 48 jaar. Nu zit ik al negen jaar in Friesland, en ben ik de op twee na langstzittende Commissaris van Nederland, maar als 57-jarige behoor ik nog steeds niet tot de oudsten. Dat overkomt mij trouwens altijd. Ik was al de jongste als Tweede Kamerlid voor de VVD, daarna als minister van economische zaken. Maar ik kan niet tot mijn 65e in Friesland blijven, je moet niet langer dan een jaar of acht in één baan blijven zitten.

Ik heb altijd gezegd, als ik er één termijn op heb zitten, en mijn vrouw krijgt vervolgens een goede baan aangeboden, dan gaat zij voor. Toen ik naar Friesland ging, heeft Elsbeth haar carrière bij Shell moeten opgeven. Het was al langer duidelijk dat zij wel eens voor haar werk naar het buitenland zou kunnen gaan. Dat is niet te combineren zijn met mijn werk. Als Commissaris moet je in je provincie zijn. Je kunt niet iedere maand een paar dagen weg.

Maar stoppen met werken? Nee, dat is niets voor mij. Toen ik nog maar één maand in Friesland was begonnen, overleed mijn vader. Hij was 85 jaar, maar had nog steeds zijn winkel. Ik kom uit een echt middenstandsgezin. Wij kennen geen pensioenleeftijd, wij werken gewoon door. De pensioenleeftijd is voor mij iets kunstmatigs. Er is ooit een grens bij 65 getrokken, alsof mensen dan niets meer zouden kunnen. Maar ik geloof dat niet.

Ik heb alweer een aantal nieuwe functies aangenomen. Een baan voor twee dagen per week als voorzitter van ONRI, de brancheorganisatie voor advies- en ingenieursbureaus, en een baan voor een dag in de week als voorzitter van branchevereniging Thuiswinkel.org. Verder heb ik nog een functie als voorzitter van de raad van toezicht bij de TROS en in een commissie voor huisvesting voor gepardonneerden. Al met al werk ik dus meer dan fulltime, maar ik heb wel grip op mijn agenda om ook tijd vrij te maken voor Maleisië.

Ik ben er van overtuigd dat je ook van je oude dag kunt genieten terwijl je werkt. Niet voor niets zet ik me ook al sinds 2001 in voor ouderenparticipatie op de arbeidsmarkt. Staatssecretaris Wim Vermeend vroeg mij toen als voorzitter van de meest bonte commissie waar ik ooit in heb gezeten: met onder anderen Joop van den Ende, Cor van Zadelhoff, Lodewijk de Waal en Hannie van Leeuwen moesten wij advies uitbrengen over ouderen en werk. Hij dacht dat ik dat wel zou kunnen. Eén van die adviezen was om een regiegroep op te richten die op de werkvloer de participatie van ouderen moest bevorderen. Dat werd GrijsWerkt, waar ik ook voorzitter van was. Ik houd me zo wel druk bezig, ja. Ik zit vaak tot na middernacht nog door te werken. Tot mijn vrouw mij via Skype vanuit Kuala Lumpur naar bed stuurt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden