'Mijn vriendin wil dat ik alles voor haar betaal'

BEATRIJS RITSEMA

Beste Beatrijs,

Sinds anderhalf jaar heb ik een relatie met mijn lieve vriendin. We zijn allebei 22. Alles is perfect op één ding na. De eerste tijd heb ik veel dingen samen met haar gedaan en betaald. Geen probleem. Na enkele maanden werd het me duidelijk dat ik niets van haar hoef te verwachten op dat vlak. Het is een serieuze relatie en het is natuurlijk geen daten meer, maar zij verwacht dat ik als man voor haar betaal. Nu ga ik veel minder uit met haar. Daar ontstaan wel wat spanningen door in de relatie. Ze is me zelfs kwalijk gaan nemen als ik met vrienden uitga en niet met haar. Ik krijg verwijten dat ik geen oog meer voor heb voor haar, dat ik leuke dingen met anderen wil doen en niet met haar. Ik wil haar niet kwijt. Hoe kan ik dit oplossen?

Ongelijke inzet

Beste Ongelijke inzet,

Dit is een heel rare manier van met elkaar omgaan. Bij een beginnende relatie is niet ongebruikelijk als de man wat meer betaalt dan de vrouw. Hij neemt haar mee uit, hij maakt haar het hof, hij laat zijn financiële spierballen rollen en probeert indruk op haar te maken, zoals een pauw zijn gekleurde staart spreidt. Maar dat rollenspel duurt niet lang. Als er eenmaal een relatie is (en dat kan al heel snel het geval zijn), is het afgelopen met het eenzijdige betalen. Dan betaalt de vrouw ook eens de bioscoop of de pizza en al snel worden de kosten van de uitjes en het eten gewoon eerlijk gedeeld. Tenslotte gebeurt dat ook, wanneer mensen met niet-romantische vrienden of vriendinnen activiteiten ondernemen.

Uw vriendin vindt dat u als man altijd moet betalen, wanneer jullie samen uit eten gaan, naar de film of naar een café. Dit is een bespottelijke eis. De gedachte dat een man uit hoofde van zijn sekse alle kosten moet dragen, stamt uit lang vervlogen tijden en ik kan goed begrijpen dat u niet zo'n zin meer hebt om met haar leuke dingen te doen. Het wordt erg duur op die manier om een relatie te hebben.

Ik raad u aan om een goed gesprek te voeren met uw vriendin en haar duidelijk te maken dat dit zo niet langer door kan gaan. De gevolgen van haar verwende-prinsesjes-mentaliteit laten zich gelden: u hebt nu al geen zin meer om met haar uit te gaan, jullie zien elkaar daardoor minder vaak en uw vriendin klaagt dat u liever met uw vrienden uitgaat dan met haar. Geen wonder, als u steeds moet betalen! Stel uw vriendin voor dat het voortaan fiftyfifty gaat met de kosten. Als ze weigert, vrees ik een spoedig eind van de relatie. Voor de rest mag alles perfect gaan, dit is toch wel een heel essentieel punt. Niemand vindt het leuk om een parasiet als geliefde te hebben.

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik stage lopen op een notariskantoor. Daar heb ik wat nette rokjes en jurkjes voor aangeschaft. Ik heb gehoord dat huidkleurige panty's fout zijn en daarom draag ik meestal zwarte panty's. Maar onder een crèmekleurige of een steenrode rok lijkt zwart me geen gezicht. Zonder panty is ook geen optie, want blote benen zullen wel niet mogen. Is een huidkleurige panty dan wel oké of heeft u nog andere opties?

Wat voor panty?

Beste Wat voor panty,

In de vrouwenbladen doet de modepolitie inderdaad altijd erg schamper over huidkleurige panty's. Ik begrijp eerlijk gezegd die afkeuring niet. Ze worden huidkleurig genoemd, maar in feite zijn ze transparant (de kleur van de huid schemert erdoorheen) en ik zou niet weten wat daar mis mee is. Bovendien dringt de vraag zich op wat je dan wel moet aantrekken, als huidkleurig niet mag. Panty's met kleurtjes of patronen? Of moet het altijd zwart zijn? Ik vermoed dat het uw collega's op het notariskantoor weinig kan schelen wat voor kleur panty u aantrekt. Ik zit niet bij de modepolitie, dus van mij mag u gerust een huidkleurige, oftewel doorzichtige, panty aan.

Beste Beatrijs,

Mijn broer woont al heel lang in Zuid-Amerika en is daar ook getrouwd. Op zakelijk gebied is het hem niet voor de wind gegaan, maar ze redden het wel met sober leven. Ook hebben hij en zijn vrouw haar familie lang financieel ondersteund. Inmiddels is hij door zijn spaargeld heen. Mijn relatie met hem is niet slecht maar ook niet hecht. Af en toe mailen of skypen we, meestal op mijn initiatief. Deze week kreeg ik een mail met de vraag of ik hem euro 4000 kan lenen, omdat hij problemen heeft met z'n prostaat en geopereerd moet worden. Ik heb genoeg geld op mijn spaarrekening, maar heb mijn bedenkingen. Wat als er nog meer ingrepen nodig zijn? Ik ben bang dat het dan een bodemloze put wordt. Mijn broer heeft geen kinderen en ik ook niet. Ik wil mijn buffer bewaren voor de toekomst en om nog eens leuke dingen mee te doen. Ik wil best wel wat geven/lenen, maar waar ligt de grens?

Geld voor operatie

Beste Geld voor operatie,

Uw broer heeft geld nodig voor een eenmalige operatie. Weigeren lijkt me geen optie. Hij is uw enig overgebleven familielid. U hebt geen kinderen, hij heeft geen kinderen, het zou wel erg harteloos zijn om hem te laten vallen. De leuke dingen die u van plan bent zouden wel eens een stuk minder leuk kunnen uitvallen, wanneer uw broer intussen is overleden omdat hij de medische hulp niet kon betalen.

U kunt het geld missen, dus die keus zou niet moeilijk moeten zijn. Beschouw het als een gift. Een lening is onrealistisch.

Ingewikkelder ligt het voor eventuele vervolgkosten. Kanker bestrijden is duur zonder verzekering. Wie weet wat voor therapieën er nog achteraan komen. U hoeft zich niet verplicht te voelen om al uw spaargeld over te hevelen. Bepaal een maximum voor wat u bereid bent aan de ziekte van uw broer te besteden en leg dit aan hem voor. Als uw limiet overschreden dreigt te worden, kan uw broer beter terugverhuizen naar Nederland. Hij zal nog wel een Nederlands paspoort hebben? Dan kan hij hier bijstand aanvragen en een ziekteverzekering krijgen. Bij een slechte prognose heeft dat geen zin en kan hij beter in alle rust het einde afwachten, verzorgd door zijn vrouw en haar familie.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden