'Mijn vrienden noemen mij een big spender'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

TEKST ANNEMIEKE LENSSINCK

Ilona de Jong (30)

Burgerlijke staat: alleenstaand, geen kinderen

Beroep: operatieassistente

Inkomen: ongeveer 2000 euro netto per maand

Vaste lasten: ongeveer 850 euro netto per maand

Hoe gingen uw ouders om met geld?

"De eerste jaren van hun huwelijk hadden ze het niet heel breed, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat we ook maar iets tekort kwamen. Op vakantie namen we altijd een hoop eten mee. Behalve aardappels, dat ging zelfs mijn moeder te ver. Grote zaken zoals mijn collegegeld en rijbewijs hebben mijn ouders betaald. En toen ik rond mijn 21ste op mezelf ging wonen bleek dat ze jarenlang voor mij hadden gespaard. Heel lief, wist ik niets van. Ik kon mijn inrichting er grotendeels van betalen."

Bent u een spaarder of lener?

"Ilona is een big spender, zeggen mijn vrienden. Ik denk vaak: geld is maar geld. Het mag best rollen wat mij betreft, dat is goed voor de economie en bovendien geniet ik gewooon graag van het leven. Als je single bent wil je vaker onder de mensen zijn en festivals, borrels en concerten kosten best veel geld. Ik heb er de afgelopen jaren serieus veel geld doorheen gejast. Tot een paar maanden geleden, want dit najaar moet ik mijn huurflat uit en ik wil een huis kopen. Zonder eigen geld lukt dat niet, dus ik heb haast en pak het rigoureus aan. Het lukt me om maar liefst een derde van mijn salaris opzij te zetten."

Wat merkt u van de crisis?

"Die is in de zorg in ieder geval nog niet voorbij. Juist nu wordt er flink bezuinigd. Ik begon aan de opleiding bij het UMC met een baangarantie en kreeg meteen een contract voor onbepaalde tijd. Wie nu in opleiding is kan op geen van beide rekenen."

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"De laatste paar jaar dus zo'n beetje overal aan. Ik zorgde wel dat ik iets achter de hand had, om de gaten te vullen tussen twee salarissen, zeg maar. Ik kon soms mijn saldo bekijken en denken: hè?! Dan was ik weer stevig wezen shoppen. Op Schiphol koop ik niet één maar twee geurtjes, en dan ook maar meteen de grote verpakking. Ik houd van echt, geen imitatie voor mij. Ik doe het goed of niet. Ik wil ook geen tweedehands. Mijn zus heeft daar geen moeite mee. Die koopt af en toe een tas vol oude kinderkleren op Marktplaats. Daar mogen haar kinderen buiten in ravotten. Slim natuurlijk.

Ik ben best impulsief. Gelukkig heb ik heel lieve vrienden die me streng aankijken als ik begin over een tas van een exclusief merk als Bree. Iloon, denk nou even na, zeggen ze dan, ga je die echt meenemen als je uitgaat? En zet je 'm dan gewoon op de grond?"

Als geld geen rol zou spelen, wat zou u dan het liefste kopen?

"Financiële zekerheid voor mijn neefje en nichtje, voor het geval dat. Ik zou ook zorgen dat mijn ouders extra leuke dingen kunnen doen als ze straks beiden met pensioen zijn. Ik gun hun dat, het zijn altijd harde werkers geweest."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Ik ben nu behoorlijk bezig met geld. Vanwege het huis, hè? De deadline zet behoorlijk druk op de ketel. Ik wil het liefst een huis met twee slaapkamers en een tuintje of balkon, maar ik heb geen megabudget. Soms denk ik: ik had ook kunnen sparen. Maar je hebt wél geleefd en mooie herinneringen gemaakt, zegt mijn zus dan. Daar heeft ze helemaal gelijk in."

Dit is de laatste aflevering van 'In de knip'.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden