Moderne Manieren

Mijn vriend wil na de geboorte van ons kind de placenta opeten, kan ik hem tegenhouden?

Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik verwachten over een paar maanden ons eerste kindje. We kijken er beiden enorm naar uit. Mijn vriend gaat zeer bewust met voeding en gezondheid om, wat ik toejuich omdat dit voor mijzelf ook belangrijk is. Nu heeft hij ergens gelezen dat je na de bevalling de placenta kunt opeten. Hij heeft zich er uitgebreid in verdiept en wil dit ook gaan doen, omdat dit heel gezond en natuurlijk schijnt te zijn. Het maakt voor hem deel uit van zijn aankomende vaderschap. Zelf ben ik er niet zo happig op, het staat me eerlijk gezegd enorm tegen dat hij na de bevalling mijn placenta opeet. Kan ik hem hiervan weerhouden of moet ik me eroverheen zetten en niet zeuren?

Een exquise hapje

Beste Een exquise hapje,

Je kunt natuurlijk van alles in de koekepan gooien met een beetje knoflook en opeten na een bevalling: de placenta, de navelstreng, de vliezen, maar waarom zou je het doen? Er zit geen enkele meerwaarde aan, niet qua gezondheid, niet qua psychisch welbevinden, zelfs niet qua ritueel, want in deze cultuur (in de meeste culturen) wordt er geen ritueel in acht genomen om placenta’s op te eten. Deze naar kannibalisme zwemende handeling is gebaseerd op de pseudo-natuurmystiek van de oermoeder, kortom een vorm van obscurantisme om verre van te blijven. Katten en andere zoogdieren die nestjes krijgen eten placenta’s bij wijze van opruimwerkzaamheden, maar voor mensen bestaat die noodzaak niet. Als er al iets moet gebeuren met een placenta en toebehoren, kunt u een donatie aan de medische wetenschap overwegen, omdat de daarin aanwezige hormonen nuttig kunnen zijn voor stamcelonderzoek.

Zeg tegen uw vriend dat hij niet zo mal moet doen en dat er voor hem als kersverse vader wel andere dingen te doen zijn dan een afvalproduct van uw lichaam consumeren: theezetten en beschuit met muisjes aan het kraambezoek serveren bijvoorbeeld.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden