De Serie

Mijn vijftienjarige hangt al wekenlang aan het ziekenhuisserie-infuus

Het team van Grey's Anatomy.Beeld -

'St. Elsewhere' en 'ER', dat waren destijds dé ziekenhuisseries. Niks 'Grey's Anatomy': fake. Hoe anders denkt een vijftienjarige daar nu over.

"Wíst je...", zeg ik tegen mijn vijftienjarige die al wekenlang aan een ziekenhuisserie-infuus hangt: "...wist je dat als je alle afleveringen en alle seizoenen van 'Grey's Anatomy' hebt gezien, dat je jezelf dan chirurg mag noemen?" 

"Echt?" roept ze, en terwijl ze het roept ziet ze meteen in dat dat onzin is. Maar je zou het bijna denken, als je zo vaak de gecompliceerdste breuken, hersenoperaties, babyharttransplantaties en andere zeldzame ingrepen voorbij hebt zien komen.

In het streamingtijdperk reanimeren mijn tienerdochters series van vóór hun tijd waar ik zelf nooit naar gekeken heb, en nu met enige regelmaat in hun gezelschap, wel. Sommige zijn destijds gewoon aan me voorbijgegaan, maar 'Grey's Anatomy' liet ik heel nuffig bewust links liggen.

Ik had namelijk minstens een decennium lang 'ER' gekeken en daarvoor, in de jaren tachtig nog, 'St. Elsewhere'. Voor St. Elsewhere voelde ik geen brandende liefde, wat misschien ook met die titel te maken had. Een ziekenhuis dat 'ergens anders' was? Maar het kan ook zo zijn dat de herinnering aan deze serie acuut verbleekte toen in 1994 de deuren van 'ER' met een geweldige klap in ons gezicht openzwaaiden. Het tempo, de hectiek, verwikkelingen, cameraperspectieven, personages! Dit was vernieuwende televisie. Je moest goed opletten om niets te missen, je zat er middenin, alsof je zelf aan de crash cart lag, met gevaarlijk verhoogde hartslag.

Knap, maar niet té knap

Dr. Greene, Dr. Carter, Dr. Lewis, Nurse Hathaway, Dr. Ross (onze eerste kennismaking met George Clooney): de acteurs waren knap maar - behalve Clooney - niet té knap, ze waren echt, ze kregen relaties met elkaar, die ook weer uit gingen. En weer aan. Er kwamen veel voor de VS best moeilijke maatschappelijke thema's voorbij (verzekeringskwesties, aids en hiv, homoseksualiteit) en conflicten in landen als voormalig Joegoslavië en Congo kregen door afleveringen van 'ER' meer aandacht dan ze door CNN ooit gekregen zouden hebben.

Ergens in die laatste seizoensjaren van 'ER' begon ook 'Grey's Anatomy'. Ik zag het wel eens in een flits voorbijkomen, maar ik kon me niet aan een nieuw artsenteam verbinden dat er bovendien zoveel gelikter uitzag dan dat van het County General uit 'ER'. Fake!

Pas nu, in gezelschap van mijn dochter ben ik hele afleveringen gaan kijken. Voor haar is het echt de allerbeste serie die ze ooit heeft gezien, zegt ze. En door haar ogen snap ik ook waarom. Ik vind nog steeds dat de meeste acteurs veel te knap zijn, en dat ze gemiddeld wel heel vaak naar zo'n benauwd uitslaapkamertje vertrekken voor broeierige ziekenhuisseks (hebben ze daar tijd voor?). 'ER' was rauwer, echter, maatschappelijker, maar ook in 'Grey's Aanatomy' trekt alles in die intense ziekenhuisbubbel voorbij: liefde, macht, stress, verantwoordelijkheid, keuzes, schuldgevoelens, loyaliteit, risico's. Leven en dood. En ook humor. 

Het is, kortom, haar 'ER', met haar Dr. Grey, Dr. Yang en Dr. Bailey (overigens meer vrouwelijke en zwarte artsen). En dat is goed zo.

Ondertussen bestelde ik een tweedehands-dvd met seizoen 1 van 'ER'. Benieuwd of ze mee wil kijken.

Bij Videoland en Ziggo was 'Grey's Anatomy' tot 1 juli te zien. Naar verluidt begint Videoland er in januari weer mee. De serie is aan zijn 15de seizoen toe.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden