'Mijn vervanger moet je niet willen zijn'

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

HARMEN VAN DIJK

Als iemand een showbizznieuwtje op waarde weet te schatten, dan is het Albert Verlinde wel. Dus als hij zijn eigen vertrek bij 'RTL-Boulevard' omschrijft als héél, héél erg groot nieuws (boven aan op Teletekst!), dan is dat gewoon zo.

Albert bedacht het programma en presenteerde het sinds 2001. Het leverde hem de status op van roddelkoning en de bijnaam Kwalbert. Hij had de nummers van alle BN'ers in zijn telefoon. En zij dat van hem. Zoals Boulevard-collega Nicolette Kluijver zei: "Als je zwanger bent, is er maar één persoon die je belt." En ze doelde niet op haar echtgenoot of haar moeder.

Voor mensen die niets hebben met het genre, is het allemaal één grote pot roddels: de bladen, de websites, de tv-programma's. Maar voor de fijnproever van het shownieuws stak Boulevard er van meet af aan met kop en schouders bovenuit. In dit programma werd altijd aan hoor en wederhoor gedaan. Iedere BN'er die onderwerp was van een rel kreeg de gelegenheid live in de uitzending zijn eigen kant van de zaak toe te lichten. En dat deden ze nog ook.

Toch zullen sommige bekende landgenoten maandag, toen Albert zijn heel erg grote nieuws bekendmaakte, een flesje champagne ontkurkt hebben. Georgina Verbaan bijvoorbeeld. Albert liet ooit een filmpje zien waarin zij zoende met een man die niet haar toenmalige vriend Jort Kelder was. Of Mariska Hulscher (weet u nog wel?), die na een flitshuwelijk van twee maanden door Albert werd omschreven als 'een hoer die zich als ster gedraagt'. En misschien proostte ook Yolanthe Cabau van Kasbergen, die gefilmd werd toen ze Wesley Sneijder innig kuste in een Amsterdamse parkeergarage, terwijl ze toen nog officieel de vriendin van Jan Smit was.

Anderzijds, zij hebben de zoete wraak drie jaar geleden al geproefd, toen Albert opeens zelf lijdend voorwerp in Boulevard was. Zijn man Onno Hoes, toen nog burgemeester van Maastricht, was gesnapt terwijl hij het iets te gezellig had met een jonge man in een hotellobby. Eerlijk is eerlijk: Albert bracht het nieuws zelf in zijn eigen programma. Het argument dat hij bij tal van onthullingen gebruikte - dit hoort er nu eenmaal bij als je BN'er bent - gold ook voor hemzelf. "Dan moet je flink zijn en doorzetten", vond hij.

Toch leerde hij ervan, onthulde Onno vorig weekend al in de Volkskrant: "Albert realiseert zich nu beter wat de effecten van dit soort journalistiek zijn op iemands leven." Eerder had hij ook al lesjes geleerd, bijvoorbeeld toen hij veel te vroeg had verteld dat Katja Schuurman zwanger was en de actrice een miskraam kreeg. Toen besloot hij voortaan toch maar te wachten tot de ster in kwestie het nieuws zelf naar buiten wilde brengen. Zag hij een bollend buikje, dan beloofde hij zijn mond te houden, op voorwaarde dat hij te zijner tijd wel de primeur zou krijgen.

Waarom hij nu stopt? Sommigen fluisteren dat hij vol aan de bak moet met zijn musicalbedrijf Stage Entertainment, want dat zou in zwaar weer terecht zijn gekomen. Maar dat klinkt niet logisch, want in Boulevard kon hij juist altijd ongegeneerd reclame maken voor zijn theaterproducties. Anderen zeggen dat het niet boterde tussen hem en RTL-baas Erland Galjaard. Die zei in HP/De Tijd dat hij niet houdt van het geroddel in Boulevard. Waarop Albert zich vilein afvroeg of de grote baas dan alle reclame-inkomsten die het programma de afgelopen 15 jaar genereerde netjes terug zou storten.

Weer anderen zeggen dat Albert in de running is voor de presentatie van de '5-Uurshow', die dit najaar gereanimeerd wordt - een ordinaire transfer dus.

Hij wil het nu nog niet vertellen, maar Albert kennende zal hij zich er niet heel lang over in stilzwijgen hullen. Ondertussen is wel duidelijk dat zijn plek niet echt wordt ingevuld bij Boulevard. Luuk Ikink, de grappenmaker uit 'RTL Late Night', zal aanschuiven. En dat wijst erop dat de door Erland Galjaard zo gewenste verandering bij het programma ('minder gossip, positiever') in gang is gezet. Albert zag het toch al niet gebeuren: "Een echte vervanger van mij moet je niet willen zijn", zei hij afgelopen maandag. Dat advies mag ieder voor zich interpreteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden