Moderne manieren

Mijn schoonzus kraakt iedereen altijd zo erg af dat niemand meer naast haar wil zitten

Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Na ongeveer 25 jaar slikken, zijn mijn man en ik en zijn broers en zussen met aanhang het gedrag van één schoonzus ontzettend zat. Zij is inmiddels vijftig en bruuskeert tijdens familiebijeenkomsten voortdurend de anderen. Ze weet het altijd beter en kraakt iedereen af met wie ze het oneens is, of het nu over politiek, klimaat of kinderopvoeding gaat (zelf heeft ze geen kinderen). Sommige familieleden zetten haar van tijd tot tijd op haar nummer en dan bindt ze even in, maar nooit voor lang. Vanwege haar echtgenoot, de broer van mijn man, wil niemand het laten escaleren. Hij valt zijn vrouw overigens niet af en in hoeverre hij haar thuis aanspreekt op haar gedrag, weten we niet. Voor een komend etentje is de familie al aan het bespreken wie er nog naast schoonzus wil zitten. Er werd zelfs overwogen om de aanhang niet uit te nodigen, alleen om die schoonzus buiten de deur te houden. Dat ging ons toch te ver. Wat kunnen we doen om het gedrag van schoonzus voor eens en voor altijd de kop in te drukken?

Ze kraakt iedereen af!

Beste Ze kraakt iedereen af,

Uw schoonzuster heeft een bepaalde inborst met onaangename trekjes en er is geen manier waarop u haar gedrag structureel de kop in kunt drukken. Ik zeg het maar even duidelijk: dat kan niet. Een irritant dominant type verander je niet in een zacht gekookt ei. Ook is het onmogelijk om haar niet uit te nodigen, want zij maakt door haar huwelijk deel uit van de familie. Bij familiebijeenkomsten valt er simpelweg niet aan haar te ontkomen.

Het enige wat overblijft is haar knarsetandend te verdragen. Zij is aanwezig bij familiefeestjes en -etentjes met grof gedrag en al. Dat betekent niet dat de rest van de familie alles lijdzaam over zich heen moet laten gaan. U schrijft al dat af en toe iemand haar op haar nummer zet. Ga daar vooral mee door! Iedereen die zij aanvalt of die zij onprettig bejegent, moet daar onmiddellijk tegen in het geweer komen. En als de aangevallene dat zelf niet doet, moet een ander die ernaast zit voor hem of haar in de bres springen.

Die kan dan zeggen: ‘Laten we geen stompzinnige ruzie maken over politiek’ of ‘Dat is erg onaardig wat je daar zegt’ of ‘Ik vind het niet leuk als je op de persoon speelt in plaats van op de bal’ of wat dan ook, zolang de schoonzus maar lik op stuk krijgt. Laat speldenprik noch dolkstoot passeren! Ga er tegen in en lach haar uit. Op een gegeven moment sijpelt misschien toch door dat ze zich niet alles kan permitteren, omdat het gevolg is dat mensen zich tegen haar keren.

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com. Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in ons dossier op trouw.nl/modernemanieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden