'Mijn prestaties bieden steun'

Japanse voetballer Shinji Ono vindt benefietwedstrijd van vanavond belangrijk

Als het voetbal niet doorgaat, de nationale competitie wordt stilgelegd, dan weet je pas dat er echt iets aan de hand is in Japan. Ook Shinji Ono (31) had snel door dat de schokken die hij voelde, nu een maand geleden, heviger waren dan ooit tevoren. Vanavond speelt de oud-Feyenoorder in de Amsterdam Arena met zijn ploeg Shimizu S-Pulse tegen Ajax - een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de aardbeving, de daaropvolgende tsunami en de nog altijd aanhoudende nucleaire ramp in Japan.

Terug naar 11 maart. Ono was net klaar met de training van Shimizu S-Pulse, een subtopper in de Japanse competitie, in Shizuoka, een stad tussen Tokio en Osaka. "Het gebeurde op een vrijdag, dat is de dag voor een wedstrijd. De volgende dag zouden we thuis spelen." En toen kwam het onheil. Ono: "Er waren enorme aardschokken, ik ben me rot geschrokken. Ik keek naar de televisie en begreep onmiddellijk hoe ernstig het was." Over de wedstrijd werd niet meer gesproken - direct was duidelijk dat de voetbalcompetitie stilgelegd zou worden. "Dat gebeurt nooit."

De familie van de Japanse sterspeler zat in Tokio. "Ik moest ze natuurlijk gelijk bellen, maar de telefoonlijnen deden het niet, dus ik kon ze niet bereiken. Ik maakte me echt vreselijk ongerust." Stil zat hij niet sinds zijn land getroffen werd. "Het enige wat je als voetballer kunt doen is een benefietwedstrijd spelen, en je kunt collectes doen." Dus stond de Japans international (56 interlands) en Aziatisch voetballer van het jaar 2002 met een collectebus voor het station van Shizuoka. "Ik moest iets doen. En wat ik kan doen, dat doe ik."

Ono is blij weer even in Nederland te zijn. Als voetballer speelde hij vanaf 2001 vijf seizoenen bij Feyenoord. In Rotterdam won hij de finale van de Uefa Cup. Van zijn voet kwam de pass die de bevrijdende 3-1 inluidde.

Maar na enkele jaren werd het reizen tussen Japen (voor interlands) en Rotterdam te veel. De spelmaker kreeg blessure na blessure en ging in 2006 terug naar zijn oude liefde Urawa Red Diamonds waar hij ooit op zijn zeventiende debuteerde op het hoogste niveau.

Nog eenmaal werd hij verleid tot een Europees avontuur. Vanaf 2007 speelde hij drie seizoenen in de Duitse Bundesliga voor Bochum, maar Ono verviel in het oude patroon en vertrok weer naar Japan. Sinds vorig jaar speelt de kleine aanvallende middenvelder bij Shimizu S-Pulse. "Nu heb ik mijn vrouw en kinderen dichtbij, dat is fijn. Maar ik heb het altijd als een uitdaging gezien om in het buitenland te spelen."

Europa is misschien ver weg voor Ono, maar zijn oude club Feyenoord volgt hij nog altijd, zeker nu de Japanner Ryo Miyaichi er speelt. Maar morgen treft Ono Ajax, oude tijden herleven. "Voor mij was het eigenlijk wel heel mooi geweest om tegen Feyenoord te spelen. Maar dit is niet alleen een wedstrijd van clubs, dit gaat over landen. En dat ik nu met een Japanse club tegen een Nederlandse club kan spelen vind ik echt mooi."

De Japanner is blij met de steun uit het buitenland. "Er is veel hulp gekomen voor mijn landgenoten. Ook van mensen die op het eerste gezicht niets met Japan hebben, en die toch zeggen: ik wil die mensen steunen, want het is heel erg wat daar is gebeurd. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor."

Een benefietwedstrijd mag het stempel hebben van zomeravondvoetbal, Ono is voornemens te overtuigen. "Ik denk dat het een heel speciaal moment is. Ik sta hier als Japanner en ik vertegenwoordig mijn land. Dat betekent dat ik met mijn prestaties - door goed spel te laten zien - de Japanners in het getroffen gebied steun geef."

Nationale actiedag 'Nederland helpt Japan'
Eén telefoontje van Alfred Nijhuis naar Peter Bosz was genoeg. Nijhuis (Urawa Red Diamonds) en Bosz (JEF United) woonden in dezelfde stad toen zij eind jaren negentig in Japan speelden. Nijhuis: "Ik zag die beelden en zei tegen Peter: Kunnen wij niet wat doen?" Snel werd een groep geformeerd, met onder andere technisch directeur van Vitesse Ted van Leeuwen, die een benefietwedstrijd wilde organiseren tussen een Japans en Nederlands team.

Maar dat is geen sinecure in het overvolle internationale voetbalschema: in Japan begint volgende week de competitie weer, terwijl Ajax met FC Twente en PSV in een gevecht om de landstitel verwikkeld is. De coach van de Amsterdammers, Frank de Boer, zag dan ook weinig in een tussendoortje, maar nadat burgemeester Eberhard van der Laan hem nog eens polste, draaide hij bij.

De benefietwedstrijd is onderdeel van de nationale actiedag 'Nederland helpt Japan', die het Rode Kruis na het initiatief rond de voetbalwedstrijd heeft opgezet - een steunbetuiging aan de getroffenen in Japan. Tijdens de benefietavond in de Amsterdam Arena zijn er verschillende optredens: van het Nationaal Ballet tot aan De Toppers. Om half negen spelen Ajax en Shimizu S-Pulse tegen elkaar, uitgezonden door Eredivisie Live.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden