Mijn ouders verslonzen, maar ik durf het ze niet te zeggen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Mijn ouders zijn vertrokken uit hun boerderij, waar ze hun hele leven gewoond hebben, naar een prachtig koopappartement in de buurt. Tijdens de verhuizing viel me op dat heel veel spullen niet schoon waren en dat terwijl ze elke week hulp in de huishouding hebben. Ik heb alles schoongemaakt. Toen ik kort daarna bij hen langs ging, was het frisse appartement al behoorlijk achteruit gegaan. Mijn vader rookt zijn sigaren gewoon binnen en er wordt bijna niet gelucht. Eten wordt onafgedekt in de koelkast gezet en ik zag al vlekken op de keukenvloer.

Ik ben hun enige kind en ik vind het zo erg dat mijn ouders verslonzen. Ze hebben nooit veel waarde gehecht aan mooie spullen. Maar ik vraag mij ook af: wat doet hun huishoudelijke hulp eigenlijk? Ik durf er eigenlijk niet zo goed met mijn ouders over te praten omdat ik dan weer gezien word als de eigenwijze dochter die alles wil bedisselen. Wat denkt u hierover?

Verslonzende ouders

Beatrijs Ritsema

Beste Verslonzende ouders,
Dat uw ouders afscheid hebben moeten nemen van hun boerderij om te verhuizen naar een kleiner appartement zegt genoeg over hun verminderde zelfredzaamheid. Met het klimmen der jaren kost het meer moeite om de eigen woonomgeving op orde te houden. Hoe ouder mensen worden, hoe minder het hun vaak kan schelen hoe alles eruitziet. En ze zitten vast aan bekende routines. Als uw vader zijn hele leven gewend was binnen sigaren te roken, gaat hij natuurlijk niet ineens buiten staan, omdat hij toevallig in een nieuw huis woont. Het is pijnlijk voor kinderen om aan te zien, maar verslonzen op hogere leeftijd hoort er een beetje bij. De neerwaartse spiraal kan alleen gekeerd worden met extra hulp van buiten.

Het is heel goed mogelijk dat de huishoudelijke hulp van uw ouders met de Franse slag werkt. Zeker als het iemand is die al jaren over de vloer komt en gewend is geraakt het rustig aan te doen. In sommige gevallen gaat de tijd voor een groot deel heen met koffie drinken, iets wat de werkgevers vaak ook gezellig vinden. Als dat zo ligt, kunt u als buitenstaander de hulp moeilijk tot de orde roepen en hogere eisen stellen, omdat u daarmee de prettige relatie tussen uw ouders en de hulp verstoort.

Maar u kunt zeker met uw ouders bespreken dat het u opvalt dat het niet erg schoon is in hun appartement. Hygiëne is belangrijk en het is geen schande dat uw ouders het niet meer kunnen bijbenen. Als u twijfels hebt over de inzet van de huishoudelijke hulp, kunt u beter een extra persoon inhuren dan de werkzaamheden van de huidige uitbreiden. Het voordeel van zelf iemand aannemen is dat u de controle kunt houden en de nieuwe werkkracht ook makkelijker zo nodig kunt ontslaan. Schroom in ieder geval niet om alles met uw ouders te bespreken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden