'Mijn naam is Joris Thijssen, milieuminister'

AMSTERDAM - ,,Goedemiddag collega-ministers en staatssecretarissen, leden van de Tweede Kamer. Voor wie het vergeten is: mijn naam is Joris Thijssen, milieuminister.''

van onze verslaggever

Zo begon de speech die de 28-jarige actievoerder van Greenpeace gisteren had willen houden in de plenaire vergaderzaal tijdens de algemene beschouwingen. Ver kwam hij niet, toegesnelde bodes wisten hem uit de zaal te verwijderen voor hij zich vast kon ketenen aan het spreekgestoelte.

,,Ik had me in een net driedelig pak gehesen, me een ministerscoupe laten aanmeten en ben toen met een stoïcijns gezicht naar binnen gewandeld.'' Hoe Thijssen zonder elektronische toegangspas binnen is gekomen, blijft onduidelijk.

Vooral LPF-kamerleden reageerden geschrokken. ,,Blijkbaar moet er eerst iets ernstigs gebeuren voor de beveiliging serieus genomen wordt'', zei LPF-fractiesecretaris Eerdmans gisteren in deze krant.

De Greenpeace-activist werd woensdagavond, na zes uur vast te hebben gezeten, weer op vrije voeten gesteld, met een dagvaarding op zak. Thijssen wordt ordeverstoring, huisvredebreuk en 'het verwekken van wanorde op een geoorloofde vergadering' ten laste gelegd. De maximumstraf is zeven maanden cel.

Ondanks verontwaardiging bij veel kamerleden, staat Greenpeace nog steeds achter de actie. ,,Zo werken wij nu eenmaal, brutaal en confronterend'', zegt woordvoerder Inge Freriksen.

Eerder dit jaar wist Thijssen het terrein van Huis ten Bosch te betreden, waar de koningin de nieuwe ministers ontving. Daar ontrolde hij een spandoek met de tekst: 'De milieuminister meldt zich'. Het is Greenpeace een doorn in het oog dat het kabinet-Balkenende het milieubeleid afdoet met een staatssecretaris.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden