’Mijn moeder kan lekker koken, alleen deed ze dat nooit door de week’

(\N)

„Ik heb mijn hele jeugd geen vitamines gezien. Ik lustte pertinent geen groente of fruit. Mijn moeder probeerde het wel, dan moest ik eerst de spinazie opeten en dan kreeg ik daarna pas een stukje vlees, maar uiteindelijk heeft ze het opgegeven.

Op zondag moesten mijn broers en ik koken, maar dat was niet zo’n succes. En daar kwam natuurlijk ook geen groente aan te pas. Er was maar één ding dat ik wél lekker vond, Grüne Sosse.

Dé specialiteit van Frankfurt, waar ik vandaan kom. Ik weet niet eens wat er precies in zit, iets van negen soorten kruiden, die je daar in bakjes koopt op de markt. Dat was ook meteen het enige verse dat mijn moeder maakte. Spinazie ken ik alleen uit een pakje, van Kapitün Iglo – die hadden wij ook! Terwijl mijn moeder best lekker kan koken, alleen deed ze dat door de week nooit.

In Duitsland ga je maar tot 1 uur naar school, en wij aten altijd ’s middags warm. Hoewel ik heel hard groeide, maakte mijn moeder zich toch een beetje zorgen dus ze maakte dit vaak speciaal voor mij. Het schijnt supergezond te zijn. Als klein jongetje mocht ik al meehelpen met de kruiden en kwark in de blender doen. Daarna aten we er eitjes bij en gekookte aardappels. Het kan ook met vlees, maar dat deden wij nooit.

Dankzij mijn Nederlandse vrouw lust ik intussen alles. Althans, alles behalve paprika. Wanneer ik langsga bij mijn ouders, maken ze speciaal voor mij groene saus. Mijn zoon van vier vindt het ook heerlijk. Ik heb wel eens zo’n bakje kruiden mee naar Nederland genomen, maar toen was het toch lang niet zo lekker als wanneer mijn moeder het maakt.”

(\N)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden