Mijn moeder is zo stom, dan weer dit, dan weer dat

Achterwerk, legendarische brievenrubriek van VPRO Gids verdwijnt

Bijna veertig jaar konden lezers van de VPRO Gids genieten van Achterwerk, maar gisteren kwam er een einde aan deze legendarische brievenrubriek. De achterpagina was gevuld met een afscheidsbrief van redacteur Elja Looijestijn. De laatste jaren was het 'sappelen', schrijft ze: de brievenstroom droogde op. Kinderen storten hun hart liever online uit.

Zij zullen de rubriek dan ook niet erg missen, denkt Looijestijn. Maar volwassenen des te meer. Het is volgens Looijestijn vooral jammer dat ouders hun inkijkje in de belevingswereld van kinderen verliezen. Ook brengen de anekdotes je terug naar vroeger. "Zo van: zo voelde dat dus in de brugklas", zegt Looijestijn.

In de jaren negentig lagen er stapels met tekeningen en volgekrabbelde briefjes op het bureau van de toenmalige redacteur Katja de Bruin. De post varieerde van luchtige verhaaltjes en moppen tot brieven over echtscheiding en eenzaamheid. Alles mocht, en ook konden de lezers (en dus ook ouders) reageren op eerdere inzendingen. Een aantal schrijvers debuteerde op Achterwerk, zoals Ingmar Heytze en Aaf Brandt Corstius.

Vanaf 2008 maakte Looijestijn de selectie voor de achterpagina. "Er kwam toen al minder binnen, dus ik zag het wel aankomen", zegt ze. Niet alleen de hoeveelheid brieven is afgenomen, ook het soort verhalen is niet meer hetzelfde. Kinderen sturen meer 'standaard'-verhaaltjes en minder uit de privésfeer. Het vullen van de rubriek wordt daarom lastig. Looijestijn: "Je ziet dat kinderen minder kwetsbare dingen delen. Eerder kwamen de meest heftige dingen voorbij, van seksueel misbruik tot advies over uit de kast komen."

Dat kinderen nu eerder op het internet gaan kijken is in haar ogen vooral een positieve ontwikkeling. "Het duurde weken voordat een inzending geplaatst werd en er reacties kwamen. Dat gaat nu veel sneller via andere kanalen", zegt de redacteur. "Wat dat betreft is de rubriek minder urgent geworden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden