'Mijn loslaten is luchtig en relativerend'

"Eindelijk een boek waar je niets mee moet." Niet elke schrijver zou gelukkig zijn met die kwalificatie voor zijn werk. Voor Jan Wolter Bijleveld (45) en zijn boek 'Loslaten' is dat anders. Hij vindt het mooi dat mensen het zo zien, een teken dat ze zijn verhaal ter harte nemen.


Loslaten, wat wil dat zeggen?

"Velen herkennen het gevoel van: 'meer- meer- meer', 'druk- druk- druk'. We moeten zoveel van onszelf. Dat zit mensen dwars, is mijn indruk. Over mijn boek wordt gezegd: 'Eindelijk een boek waar je niets mee moet.' En zo is het ook. Je 'moet' ook niet loslaten van mij. Laat je niets aanpraten, maar volg je eigen weg - dat is mijn boodschap."

Wat is er mis met iets 'moeten'?

"Op zich niets. De mens moet van alles. Maar er moet ook sprake zijn van 'willen'. Als dat ontbreekt, kan de balans doorslaan naar teveel verplichtingen. En doe je dingen met tegenzin, tandenknarsend, mopperend en klagend. Het is het verschil tussen 'leven' en 'geleefd worden'."

Hoe doe je dat dan?

"Daarop heb ik geen eenduidig antwoord. Of eigenlijk heb ik helemaal geen antwoorden. Iedereen moet naar zijn eigen innerlijke stem luisteren. Je weet het wel, zeg ik."

U kunt toch een voorbeeld geven?

"Wat iedereen zou kunnen proberen, is af en toe vijf minuten niets doen op een werkdag. Dan is het even stil. Afgelopen zomer heb ik bijvoorbeeld met een groep mensen op de grond gelegen, terwijl we naar de wolken staarden. Zomaar een afspraak afzeggen kan ook helpen. Ik weet, het klinkt ontzettend simpel."

Dat gaat vooral over dagelijkse beslommeringen. Moet je nog meer loslaten?

"Nee, mijn boek gaat vooral over je agenda. Loslaten is eigenlijk een beladen woord, het doet al gauw aan rouwverwerking denken. Maar 'mijn' loslaten is luchtig en relativerend. Het is echt iets voor ambitieuze perfectionisten, die niets willen missen, en graag aardig gevonden worden."

En mensen die van nature al goed kunnen loslaten?

"Ik wil geen gemakzucht bevorderen. Het is niet de bedoeling dat luie mensen denken: 'Zie je wel'. Maar als gestrest, hardwerkend mens kun je dingen van mij leren. Ik stel luilakken niet gerust. Het loslaten is er niet om begonnen er met de pet naar te gooien. Wie wat hij doet goed wil doen, en dingen niet half wil doen, kan veel baat hebben bij af en toe niets doen."

'Loslaten'

Het boek 'Loslaten' is genomineerd voor het mooiste spirituele boek. Jan Wolter Bijleveld houdt een voordracht op de openingsbijeenkomst van de Maand van de Spiritualiteit op 30 oktober. Een pianist speelt improvisaties bij zijn lezing.

Jan Wolter Bijleveld en Ingeborg Deana. 'Loslaten'. Uitgever A.W. Bruna LeV, Utrecht. ISBN 9789022997659 224 blz. € 16,95. www.lsltn.nl.

Jan Wolter Bijleveld.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden