'Mijn liefde voor kaarten is nogal nerderig'

Welk voorwerp staat op een ereplaats in uw huis, wat neemt u beslist mee als er brand uitbreekt? Misschien is het niet eens het kostbaarste wat u heeft. Vaak bepalen herinneringen en emoties wat ons dierbaarste bezit is.

"Boven mijn bed hangt een grote oude schoolkaart van Nederland met als titel Bedreigd Waterland. Het is zo'n linnen kaart met boven en onder houten latten, zodat zij makkelijk is op te rollen. Op de hoofdkaart zijn de gebieden gemarkeerd die onder NAP liggen. Zij is waarschijnlijk gemaakt in de jaren zestig. Dat zie je aan de kleuren - diepe tinten geel, blauw en rood - maar ook aan het kaartje van de voortgang van het toen nog nieuwe Deltaplan. Ook te zien zijn de zondvloed van 1953, de Zuiderzeewerken en het toenmalige plan om de Waddenzee droog te leggen. De reden dat ik deze kaart zo tof vind, is dat zij weergeeft hoe we in die tijd naar Nederland keken. Alleen al dat Waddenplan is nu onvoorstelbaar.

Zolang ik me kan herinneren houd ik van kaarten. Van mijn eerste spaargeld kocht ik wereldglobes. Ik denk omdat daarin de twee vakken die ik het leukst vond, samenkwamen: aardrijkskunde en geschiedenis. Mijn liefde voor oude kaarten is eerder nerderig dan romantisch. Kaarten geven weer wat de natuur ooit heeft vormgegeven. Wij mensen hebben die wereld in grenzen verdeeld en dat is het speelveld waarin we leven. Vooral in Nederland heeft ons handelen door de eeuwen heen veel sporen in het landschap nagelaten.

Op een gegeven moment had ik zoveel wandkaarten verzameld dat alle muren van mijn studentenhuis er van top tot teen mee bedekt waren. Het waren van die linnen geografische en historische wandkaarten die vroeger in klaslokalen hingen. Zo heb ik een gigantische Duitse wereldkaart met hoogtelijnen en een staatkundige van Nederland tussen 922 en 1559. Ik kocht ze wanneer ik met mijn vader meeging naar boekenbeurzen. Die boven mijn bed kocht ik in de IJ-hallen.

Ooit zou ik wel een originele kaart van Blaeu willen, die beroemde zeventiende-eeuwse kaartenmaker. Samen met zijn zoon vertegenwoordigt hij de opkomst van de Nederlandse cartografie, en die kaarten maakten ook de expansie in de Gouden Eeuw mogelijk. Ik heb nu even geen paar duizend euro over, maar wie weet. Er moet iets te hopen blijven. Een andere wens is - als ik het ooit kan vinden - het uitbreidingsplan dat Berlage in de jaren twintig maakte voor Utrecht en dat nauwelijks in praktijk is gebracht, met prachtige art-decokleuren. Waar nu de Uithof ligt, had Berlage een vliegveld gepland.

Toen we gingen samenwonen zei mijn vriendin: alles leuk en aardig, maar in ons huis vind ik één kaart wel genoeg. Dat werd deze, omdat ik het thema en de kleuren zo mooi vind. Ik heb een beetje gesmokkeld, want de gangen hangen er vol mee. De rest bewaar ik in een parapluhouder in een hoek van de kamer. Mijn vriendin vindt deze kaart ook mooi. Niet in de laatste plaats omdat het blauwgroen op de kaart zo goed matcht met de kleur muurverf die ze had uitgezocht."

Katoenen wandkaart van: Gábor Kozijn (29)

In bezit sinds: 2008

Aanschafwaarde: circa 40 euro

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden