'Mijn land is veranderd in een dictatuur'

null Beeld AP
Beeld AP

Hun eigen apotheek wordt nauwelijks meer bevoorraad. Zelf boodschappen doen is voor de familie Benitez door de inflatie van 1000 procent ook een uitdaging. Venezolaanse jongeren vertrekken naar het buitenland.

Terwijl in de keuken de arepas op de gietijzeren bakplaat sissend gaarbakken telt Aura Benitez Moret een stapel bankbiljetten. De pannenkoeken van maismeel smaken volgens de 58-jarige moeder van vijf het lekkerst met vers geraspte kaas of een gebakken eitje.

Maar Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis en er is een chronisch gebrek aan veel levensmiddelen en producten zoals toiletpapier, inlegkruisjes, koffie of melk. De inflatie koerst richting de 1000 procent op jaarbasis waardoor prijzen dagelijks worden aangepast. Boodschappen doen is slechts een van de vele uitdagingen voor Moret en haar gezin.

"Eitjes lukken denk ik nog wel, maar de kaas slaan we vandaag maar over", verzucht ze na het tellen van de biljetten. Voor het verlaten van het huis wekt ze haar zoon Pedro (32) en haar twee dochters, Laura (24) en María (20) want om 8 uur opent de apotheek van de familie.

Lege stellagekasten

Het is een van de twee apotheken in het stadje La Grita, in de westelijke staat Táchira. Ze verwachten veel aanloop omdat er de afgelopen tijd met regelmaat is geprotesteerd en gestaakt tegen de regering onder leiding van president Nicolás Maduro. Artsen sloten hun praktijk en patiënten bleven liever thuis, uit angst midden in de straatprotesten of het traangas te belanden.

De apothekersfamilie moet veel klanten teleurstellen want veel geneesmiddelen zijn niet op voorraad. "We hebben maar een paar doosjes antibiotica, die we over de grens in Colombia hebben gekocht. Anticonceptiepillen bijvoorbeeld, hebben we al weken niet meer", vertelt María die langs de vrijwel lege stellagekasten loopt. Ze opent de koelkast achterin de apotheek: er staat een fles water in en een flesje insuline: "Die is helaas al over de datum", zegt ze over de insuline.

Farmaceuten produceren nauwelijks nog medicijnen omdat ze deze tegen een door de regering vastgestelde prijs moeten verkopen, die veel lager is dan de kostprijs. Daarnaast importeert Venezuela geneesmiddelen, maar buitenlandse producenten vrezen wanbetaling en eisen dat er voor de importen vooraf wordt betaald. Maar vanwege wanbestuur is er een gebrek aan deviezen om voor importen te betalen en de economie is nagenoeg tot stilstand gekomen.

Over de grens

Weinig mensen zien nog een toekomst voor zichzelf in Venezuela en naar schatting hebben al 2 van de 31 miljoen Venezolanen sinds 2012 het land verlaten. Volgens cijfers van de Colombiaanse regering zijn in het afgelopen jaar ruim 150.000 Venezolanen naar het buurland gevlucht. Het leeuwendeel van de emigranten is jonger dan 35 jaar en hoogopgeleid.

Ook de jongste zoon van Aura, de 25-jarige Luis Benitez, pakte in 2012 zijn biezen en vertrok naar de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Daar studeert hij voor ingenieur en werkt hij bij een IT-bedrijf. "Ik voelde me hier niet meer thuis: bedrijven werden te pas en te onpas genationaliseerd, vrijheden beknot en het leger kreeg sleutelposities in de regering. Venezuela is veranderd in een dictatuur.", aldus Luis, die zijn moeder een weekje bezoekt.

Zijn zus Laura, met een afgeronde medisch-technische opleiding, overweegt ook een vertrek. "Mijn vriend is ingenieur en heeft vrienden in Canada die hem misschien aan een baan kunnen helpen in Toronto", vertelt ze.

Laatste nieuws

Na maandenlange protesten zijn veel Venezolanen moegestreden. Maduro en de PSUV-partij hebben door twijfelachtige verkiezingen een grondwetgevende vergadering ingesteld. Die heeft alle macht naar zich toegetrokken. Zo ontsloegen ze zaterdag meteen de kritische procureur-generaal Luisa Ortega Diaz, die onderzoek deed naar het disproportioneel gebruik van geweld dat door de gendarme en politie is gebruikt tegen demonstranten.

Aan de keukentafel worden het laatste nieuws en de geruchten over de toestand in het land gedeeld. Ze volgen Twitter en staatsomroepen, want de regering heeft de uitzendvergunning van kritische radio- en televisiekanalen ingetrokken. "Enkele militairen hebben zich vanochtend in Valencia tegen de regering verklaard", zegt Laura terwijl ze geconcentreerd haar timeline op Twitter bestudeert. "Dat is waar we op hopen, dat het leger deze regering afzet", reageert haar moeder. Maar oma schudt het hoofd en slaakt een diepe zucht: "Bidden tot onze Lieve Heer, dat is alles wat we kunnen doen nu", mompelt ze.

Lees verder in ons dossier Crisis in Venezuela
Lees ook:
De crisis in Venezuela raakt ook Curaçao
Lees ook: Burgeroorlog dreigt in Venezuela

• VS breiden sancties verder uit

De regering-Trump heeft de sancties tegen Venezuela uitgebreid door de tegoeden van nog acht Venezolanen te bevriezen. Onder hen bevinden zich de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaand adviseur van de huidige machthebber Nicolás Maduro. Dat heeft het Amerikaans ministerie van financiën gisteren bekendgemaakt.

De betrokkenen zijn medeverantwoordelijk voor 'beleid of maatregelen die het democratisch proces in Venezuela ondermijnen', was de verklaring. Ze mogen ook de Verenigde Staten niet meer in en Amerikanen is verboden nog zaken met hen te doen.

De nieuwe sancties treffen niet de olie-industrie, al houden de Amerikanen deze optie nadrukkelijk open. Venezuela, dat de grootste bewezen voorraden ter wereld heeft, is voor zijn buitenlandse valuta voor 95 procent afhankelijk van de olie-export. De Verenigde Staten zijn een van de belangrijkste afnemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden