Mijn kinderen worden afgekat door de vriendin van mijn ex

Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Na mijn scheiding (acht jaar geleden) zijn de kinderen (nu 15 en 17) volgens afspraak om de week van donderdagavond tot en met de maandagochtend bij hun vader. Sinds twee jaar woont hij samen met zijn vriendin en haar kinderen. Dat gaf aan beide kanten veel aanpassingsproblemen, maar ik dacht dat het de laatste tijd beter ging.

Vorige week kwamen de kinderen helemaal overstuur thuis. Ze hadden een rotweekend gehad. Ze zeiden dat ze altijd worden afgekat en bekritiseerd door de vriendin en dat hun vader het niet voor hen opneemt. De kinderen brachten, zoals bleek uit dit gesprek, de weekenden grotendeels op hun kamer door om de vriendin en haar kinderen te ontvluchten. Nu willen ze niet meer naar hun vader toe.

Ik heb gezegd dat ze de problemen met hem moeten bespreken, desnoods in mijn huis, maar dat durven de kinderen niet. Een andere volwassene als tussenpersoon inschakelen zien ze ook niet zitten. Wat kan ik doen?

Omgangsregeling werkt niet

Beste Omgangsregeling werkt niet,
Van uw kinderen kan verwacht worden dat ze het zelf oplossen met hun vader. Daar zijn ze oud genoeg voor. Tieners van deze leeftijd hebben vaak geen zin meer om tussen twee huizen te pendelen. Het kan best waar zijn dat ze een hekel hebben aan het nieuwe samengestelde gezin waar ze zich niet thuis voelen, maar er is ook een kans dat ze genoeg hebben van verplichte weekenden elders, omdat ze hun bekomst hebben van het wonen in twee huizen. Steeds maar weer moeten verkassen geeft stress, vooral onder tieners met een groeiende weerzin tegen dwang.

De omgangsregeling bevalt niet meer. Dan moet er een nieuwe opzet komen, waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. Uw kinderen zouden bijvoorbeeld op een vaste avond in de week bij hun vader kunnen eten. Of (als ze de vriendin echt niet kunnen uitstaan) een keer per week buitenshuis met hun vader kunnen eten en vervolgens weer naar huis. Of de vader zou in het weekend iets leuks met de kinderen kunnen gaan doen zonder de vriendin en haar kinderen erbij. Hij zou ze af en toe een weekje mee op vakantie kunnen nemen. Mogelijkheden genoeg. Dan wordt het overnachten bij de vader tot nader order afgeschaft en dat geeft beide partijen een adempauze.

Hoe dan ook, de kinderen zullen moeten overleggen met hun vader en u mag niet toestaan dat ze hier op een onvolwassen manier voor weglopen. Problemen zijn er om onder ogen gezien te worden. Het lijkt me onzin dat ze dat niet zouden durven. Waar zijn ze bang voor? Dat hij woedend wordt? Of dat ze hem teleurstellen? Het volgen van opgelegde schema's in gebroken gezinnen loopt wel vaker spaak. Met enige flexibiliteit en inlevingsvermogen kan dat meestal wel worden opgevangen. Het is belangrijker dat de vader-kind-contacten in stand blijven dan dat iedereen zich onderwerpt aan een strikt rooster. Als uw kinderen hun hakken in het zand blijven zetten en weigeren om iets te doen aan de huidige patstelling, grijp dan in en nodig uw ex wél uit voor een bijeenkomst met de kinderen om tot nieuwe afspraken te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden