Mijn kind ziet bloot. En dan?

online | Een spreekbeurt voorbereiden en op een pornosite belanden. Volgens kenniscentrum Rutgers zien kinderen online veel bloot.

Van lingeriereclame tot pikante muziekclip: twee derde van de kinderen tussen de negen en twaalf wordt online geconfronteerd met bloot. Een kwart ziet stijve piemels of mensen die seks hebben. Iets meer dan een derde ziet wel eens een vagina op internet. Dat blijkt uit een peiling onder 900 kinderen van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.

Niet eerder zette Rutgers op een rij wat zulke jonge kinderen te zien krijgen als zij via bijvoorbeeld via Google zoeken of via YouTube filmpjes kijken. Meer dan de helft van de ondervraagde kinderen geeft aan hierover geen les te krijgen op school. Dat ze zoveel bloot zien, verbaast Rutgers-directeur Ton Coenen niet. Dat ze daarover op school geen voorlichting krijgen, is wel een probleem, vindt hij.

"Ze kunnen vragen hebben, of geschrokken zijn. Het is belangrijk dat jonge kinderen daarover leren praten. Zij gaan al bijna naar de middelbare school, waar ze in aanraking kunnen komen met sexting en grooming. Als ze dan hebben geleerd om te praten over wat ze zien, zullen ze daar minder toe geneigd zijn, " zegt Coenen. Of het bloot schadelijk is voor de seksuele ontwikkeling van kinderen, is volgens Coenen niet bekend.

Bij een kwart van de kinderen verschijnt het bloot plotseling op het scherm. In een derde van de gevallen zoeken zij op iets anders, maar komen zij seksueel getinte plaatjes of filmpjes tegen. Een klein deel van de kinderen zoekt naar seksueel getint beeldmateriaal of ziet het omdat een vriendje of vriendin het toont. Uit de peiling van Rutgers blijkt dat de meeste kinderen de plaatjes meestal even bekijken en dan wegklikken.

Dus alle ouders die denken dat ze pas in de puberteit over seks hoeven te beginnen, moeten zich in dit digitale tijdperk toch even achter hun oren krabben, aldus Coenen. De helft van de ondervraagde kinderen geeft aan hier wel met hun ouders over te praten. Een derde vertelt het aan niemand. En hoe ouder kinderen zijn, hoe vaker ze zwijgen.

Coenen: "Zeker de oudere kinderen vinden het moeilijk om met hun ouders over seksueel getinte beelden te praten, omdat ze zich misschien schamen. Daarom is het belangrijk dat zij er ook op school over horen. Nu wordt op slechts een derde van de middelbare scholen seksuele voorlichting gegeven. Op basisscholen is dat waarschijnlijk niet anders."

De peiling, in opdracht van het 'Jeugdjournaal', komt op de eerste dag van de 'Week van de Lentekriebels'. Op scholen door het hele land vraagt Rutgers samen met de GGD aandacht voor les over zelfbeeld en seksuele weerbaarheid.

undefined

'Zeg, wat vind jij daar nou van?'

Een filter is 'niet de ultieme oplossing', zegt Rutgers-directeur Ton Coenen. "Kinderen zien ook plaatjes bij vriendjes en vriendinnetjes. Dus je kunt je eigen internet afschermen, maar dat maakt niet altijd uit." Verbieden werkt nooit, weet Coenen, dan gaan kinderen juist op onderzoek uit. "Ouders kunnen het beste gewoon praten over blootbeelden op."

Als er een naakte man op tv voorbijkomt, kan een ouder zijn kind vragen: "Zeg, wat vind jij daar nou van." Volgens Coenen helpt het om gesprekken over bloot te voeren terwijl je samen de afwasmachine uitruimt of aan wandelen bent. Dan hoef je elkaar niet aan te kijken en dat praat makkelijker.

Bij kinderen tussen de negen en twaalf hoef je niet gelijk een heel verhaal over seksualiteit te houden. "Het is genoeg om te vragen: 'Wat kom je op internet tegen?' en 'Heb je daar nog vragen over.'

Humor gebruiken helpt. Bloot is nou ook weer geen enorme toestand voor een kind."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden