Mijn hitteplan

Hoe bereid je je goed voor op een hittegolf? Dat vereist de nodige planning. Van jaren, zo niet eeuwen. Zo is het raadzaam witte vierkante huizen te bouwen met niet al te grote ramen en een plat dak waar je 's nachts, als het daar net uit te houden is, op kunt slapen. Je kunt ook onze drukke, nauwe straten vervangen door stoffige wegen met dieren die wel wat hitte en droogte gewend zijn, geiten bijvoorbeeld.

Daarvoor is het nu natuurlijk veel te laat. Maar een wit, ruimzittend gewaad en een tulband tegen de zonnesteek is nog wel te doen. Voor voorbeelden kunt u bijvoorbeeld naar de serie 'Rond de oude wereldzee' kijken, net afgelopen maar op 'Uitzending gemist' nog wel te zien. Met Abraham Kuyper die rond de Middellandse Zee reisde om de islam beter te snappen. Islamiet worden is misschien ook een optie. Ik ben ervan overtuigd dat ze in de islam de hitte beter begrijpen dan in het christendom, met name bij de protestanten. Alhoewel, in de Bijbel weten ze er ook wat van, getuige deze 'Profetie over Ethiopië' van Jesaja: 'Ik blijf rustig en zie uit mijn woonplaats toe als de stralende hitte bij zonneschijn, als een nevel van dauw in de hitte van de oogsttijd'. Thuisblijven is dus zeker een optie, met als bijkomend voordeel dat je niet met je vrienden en buren over het weer hoeft te praten. Het organiseren van wielerrondes bij heet weer is natuurlijk geen verstandig idee, maar vooruit, juist in Frankrijk, Spanje en Italië doen ze het ook.

Het antwoord op hitte heet altijd weer water en dat hebben we dan weer wel in grote hoeveelheden. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat wij, als drassige delta, misschien wel het meest hittebestendige land ter wereld zijn; anderzijds zouden wij bij aanhoudende hitte natuurlijk allang zijn opgedroogd. Een enkel hittegolfje, dat is onze manier. Een van de methoden om een hittegolf te doorstaan is het lezen van boeken met slecht weer: 'Al sinds een week was het afschuwelijk weer. Roetslierten gleden langs de grauwe vlakten van de hemel, voerden eindeloze wolkenmassa's mee, als uit de bodem losgewoelde rotsblokken' (J.K. Huysmans, 'Tegen de keer'). Of : 'Strenge vorst deed de grond barsten, glas zette knappend uit, maar in de broeikassen was het behaaglijk warm' (Jan Siebelink, 'Knielen op een bed violen').

Zo realiseer je je dat regen en vorst ook niet alles zijn en leg je je misschien sneller bij de situatie neer. Wind je vooral niet op. Op een blikje Tuborg-bier stond vroeger (misschien nóg wel) een man die zich in een heet landschap het verhitte hoofd afwist. Boodschap niet: wis je gelaat af, maar: ga niet te ver wandelen en drink bier. En verder, heb medelijden met de dikkerds, zoals in de Camera Obscura, het verhaal 'Een oude kennis': 'Wáár is het, dat zij u dikwijls warm en benauwd maken, als ge u door bedaardheid en klamte nog schikken kunt in de hitte, door bij u te komen blazen en puffen en eene onweerstaanbare aanvechting te doen blijken om hun das los te maken, terwijl zij u met uitpuilende oogen aankijken; maar ook - de schepsels hebben het kwaad'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden