Mijn hemel, wat een bar!

Willem Pekelder

Waarom gaat een mens naar de kroeg? Niet om over de catechismus te praten, dat weet ik. Wel voor de gezelligheid, om vrienden te zien, iets te ontvluchten, een lief aan de haak te slaan. In ’Walhalla’ (BNN) zoeken ze het café vooral op om elkaar te zieken. Bridget Maasland, die van zichzelf al een redelijk bitchy imago heeft, is als Carla een repeteergeweer van cynische opmerkingen. Typisch een gevalletje van miscasting. Ook de andere karakters weten niet te ontroeren. Het is allemaal té in deze serie.

Melle (Jelle de Jong) moet té vaak zeggen dat hij toch echt geen homo is, zonder dat we iets van een boeiende of geestige ontwikkeling zien. De vader van Mark (Victor Löw) is té horkerig en als prostituee Nel (Tosca Niterink) hoofdpijn heeft, neemt ze niet één aspirientje maar een hele hand. In de dubbelaflevering van vorige week mochten we meemaken dat taxichauffeur Manus (Steyn de Leeuwe) werd aangerand door een stomdronken kleuterjuf, barjuf Robin (Eva van der Gucht) een one night stand beleefde met een zwarte lover, waarna er oeverloos werd doorgeëmmerd over de lengte van ’s mans geslachtsdeel, en Mark (Johnny de Mol) in Casa Rosso een sm-act opvoerde om bij te verdienen. Sorry hoor, maar mag het een onsje minder in de eerste week van het jaar?

En mag er ook iets minder slecht worden geacteerd, mogen de grappen wat minder flauw en de dialogen iets minder zouteloos? Dank u. Met weemoed denk ik terug aan ’Cheers’, de moeder aller kroegseries. Ook in die reeks klonken harde grappen, maar vroeg of laat lieten de kroegbezoekers hun maskers vallen, waardoor er iets menselijks zichtbaar werd. Zonder ontroering geen comedy. Zonde dat een talent als Niterink haar comeback maakt in deze BNN-blubber en een begenadigd schrijver als Frank Houtappels zich heeft geleend voor het script.

Gek, maar als je goed drama wilt zien, kun je beter naar een Amerikaanse realityserie als ’ Sexrehab with Dr. Drew’ (RTL 5) kijken. Drie weken lang zitten acht seksverslaafden opgesloten in een villa voor therapie. Amber gooit eieren tegen de muur. Eén ei voor elke man met wie ze een one night stand heeft beleefd. Nicole vertelt dat haar leven een draaideur was. „Mannen kwamen en gingen. Ik ben eraan gewend geraakt verlaten te worden.” James zegt dat hij zoveel masturbeerde dat hij aan niets anders meer toe kwam. „Ik ging zelfs mijn huis niet meer uit om te surfen, terwijl ik daar zo dol op ben.”

Maar allemaal laten ze doorschemeren dat ze veel aan elkaar en natuurlijk aan dr. Drew, hebben gehad. Dat is pas een kroegsfeer. Zelfs de grappen in deze realityshow zijn beter dan in ’Walhalla’. Wat gaan jullie nu als eerste doen, wil de therapeut na afloop van de sessies weten? „Wel”, zegt Jenni met een grote glimlach, „de kroeg in en daten.” Misschien een idee voor BNN om eens een belletje te plegen met dr. Drew?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden