'Mijn geloof gaat in essentie over wat mensen samenbindt met God en met elkaar'

Dominee Margriet Gosker is lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Tot 2010 was ze predikant in Venlo, tegenwoordig in Boxmeer.

"Bijna veertig jaar ben ik predikant. Met hart en ziel. In 1972, toen ik begon, was ik een van de eerste vrouwen. Het was nieuw en niet bepaald geaccepteerd.

Dit is de protestantse Joriskerk in Venlo. Er komen mensen uit Venlo en zo'n 28 dorpen eromheen: een kleine, protestantse enclave in een door volkskatholicisme gedomineerde omgeving.

De foto is genomen in de zogeheten groene tijd, de maanden dat er kerkelijk gezien geen sprake is van hoogtijdagen. Groen staat voor voortgang en groei. Zowel op mijn stola als op het kleed op de liturgische tafel staan, behalve het kruis, ook aren en druiven waarvan het avondmaalsbrood en de wijn zijn gemaakt.

Ik schenk wijn in een speciale avondmaalsbeker, een geschenk van onze zustergemeente uit Roermond. Het avondmaal is een van de twee protestantse sacramenten. Ik spreek eerbiedig de woorden uit die daarbij horen: 'Het vergoten bloed van Christus'. Daarna delen de gelovigen brood en wijn. Als teken van verbondenheid met Christus en met elkaar, en tot versterking van het geloof.

Tijdens de avondmaalsviering houden we een collecte. Dat geld gaat naar mensen in nood, dichtbij en ver weg. Denk aan asielzoekers, daklozen, de voedselbank, een kindertehuis in Roemenië en een bejaardencentrum in Boedapest. Dat maakt deel uit van mijn geloof dat in essentie gaat over wat mensen samenbindt met God en met elkaar.

Ik wilde aan deze fotoserie meedoen omdat ik vind dat religies elkaar positief moeten versterken en stimuleren."

Het fotoproject 'Religie Nu' van Eddy Seesing is eind dit jaar als expositie te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Wie het project wil steunen, kan zich aanmelden op www.voordekunst.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden