'Mijn focus ligt duidelijk op stedenbouw'

Bent u een lezer?
"Ik lees NRC Handelsblad, de app van Trouw, vakbladen en literatuur, met een bijzondere interesse voor globale problemen, de toekomst van stadsagglomeraties, cultureel diverse buurten, vliegvelden en landschap."

Is uw boekenkast een bijzonder ontwerp?
"Ik heb meerdere werkkamers: thuis, op het bureau en op de universiteit. Daar heb ik 'handbibliotheken' staan. Die bestaan uit selecties van boeken met actuele of vaak geraadpleegde titels. Op de computer heb ik een Endnote-bibliotheek. Dat is een database die boeken automatisch sorteert op auteur, titel en ISBN-nummer. Ze vindt zelfs citaten."

Is er een ultiem architectenboek?
"Er zijn er een heleboel, maar ik denk het eerste aan 'The Death and Life of Great American Cities' van Jane Jacobs. Dat is in 1961 geschreven, in de tijd van de betonmegalomanie en de scheiding van functies. Het boek zet zich daartegen af en stelt een meer gemengde, diverse en kleinschalige stad voor. Het was zijn tijd ver vooruit."

Las u als kind al?
"Zeker. 'Alleen op de wereld', 'Kruimeltje', 'Pietje Bell', 'Dik Trom' ¿ noem alle klassiekers maar op. Later ben ik alles van Jan Wolkers gaan lezen voor mijn eindexamenlijst. Geen straf. Je mocht toen nog zelf je boekenlijst samenstellen."

Leest u wel eens boeken opnieuw?
"Als ik boeken herlees doe ik het vrij snel. Meestal is dat omdat ik nog iets over het onderwerp wil weten. Ik herlees vrijwel altijd binnen een jaar of een halfjaar, dan is het nog vers. Opnieuw lezen maakt een boek niet zozeer tot een ander boek, maar diept het thema wel uit. 'The Metaphysical Club' van Louis Menand pak ik er regelmatig bij. Daarin legt de schrijver in toegankelijke woorden aan Amerikanen uit wat bijvoorbeeld de Europese filosofie van Kant en Hegel was. Het is ook de ontstaansgeschiedenis van de universiteiten Harvard en Yale."

Is er een verband tussen uw leesgedrag en uw leven?
"Dat denk ik zeker. Mijn vrouw komt uit Wenen. In de tijd dat ik haar net had ontmoet heb ik een enorme stoot Weense fin-de-siècleliteratuur verslonden. Joseph Roth, Franz Kafka, Arthur Schnitzler, Heimito von Doderer. Verder heb ik zeven jaar in Berlijn gewerkt. Uit die periode stamt bijvoorbeeld mijn exemplaar van 'Berlin Alexanderplatz' van Alfred Döblin."

Dus uw boekenkasten zeggen ook iets over Kees Christiaanse?
"Ja, alles natuurlijk. Mijn focus ligt duidelijk op stedenbouw, sociale geografie en sociologie. Je kunt het ook zien aan de boeken over de plaatsen waar ik ben geweest. New York, Tom Wolfe, Andy Warhol, Patti Smith; je ziet welke ambiances mij hebben gevormd."

Kees Christiaanse (1953) is architect en stedebouwkundige. Hij is oprichter en directeur van KCAP Architects & Planners en hoogleraar architectuur en stedenbouw aan de ETH-Zürich.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden