Mijn-explosie eist 21 levens

MOSKOU - Bij een ontploffing in een steenkoolmijn in de Koezbas-streek in Siberië zijn gisteren minstens 22 mijnwerkers omgekomen. Vier werden gisteravond nog vermist.

De ontploffing vond plaats nadat er een brand was uitgebroken en zich in een van de mijngangen methaangas ophoopte. ,,Er kwam een schokgolf en we werden allemaal door de lucht gegooid, alsof we salto's in een circus maakten'', zei een van de overlevenden tegen de plaatselijke televisie.

Tijdens het zoeken naar overlevenden werden gisteren dieper in de mijn nog steeds ontploffingen gehoord.

In de mijnen in de Koezbas, die drieduizend kilometer oostelijk van Moskou ligt, vinden veel ongelukken plaats. Met name sinds de privatisering van de mijnen, na het einde van de Sovjet-Unie, is weinig geld uitgegeven aan modernisering en en verbetering van de veiligheid.

Vorig jaar stierven 47 mensen bij een methaan-explosie, en in 1997 doodde een ontploffing 67 mensen. De mijn waar het ongeluk gisteren gebeurde had echter nog nooit een ramp meegemaakt.

De gouverneur van de provincie Kemerovo kondigde gisteren een dag van rouw af. De familie van elke omgekomen mijnwerker krijgt een uitkering van 19000 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden