Review

'Mijn engel helpt me iedere dag'

De Noorse prinses Märtha Louise (39), dochter van koning Harald V, begon twee jaar geleden een spiritueel centrum dat al snel ’de engelenschool’ werd genoemd. Onlangs verscheen haar boek ’Ontdek je beschermengel’. Kerkleiders, politici en schrijvers hebben grote kritiek.

Ze zouden haar moeten opnemen in een psychiatrische inrichting, vindt een van Zwedens bekendste schrijvers en journalisten, Jan Guillou. Sommige Noorse politici menen dat de prinses een slaatje slaat uit ’psychisch instabiele’ cursisten. Boze lutherse bisschoppen stellen dat het spirituele werk van Märthe Louise in strijd is met het christelijke geloof en dat ze stante pede de staatskerk moet verlaten.

De kritiek was niet mals toen de dochter van koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen drie jaar geleden in het openbaar vertelde dat ze met engelen praat. Nu ze haar boek ’Ontdek je beschermengel’ presenteert, is hoon opnieuw haar deel.

De kritiek komt in golven, zegt de prinses. Nee, leuk is het niet maar als lid van de koninklijke familie is ze eraan gewend dat alle ogen op haar zijn gericht. „Iedereen mag zich uitspreken over mijn werk – want dat is het: werk, mijn levensvervulling. Ik run samen met mijn vriendin en zakenpartner Elisabeth Samnoy een spiritueel centrum in Oslo, ik geef met haar cursussen in Duitsland, Oostenrijk en België. Ik ben er trots op dat ik een vrij land woon waar iedereen mag zeggen wat hij denkt, en ik dus ook. Ik vind het wel eens lastig dat mensen het idee hebben dat ik hen wil overtuigen; dat is niet zo. Je hoeft niet te voelen wat ik voel. Maar ik vind niet dat ik mijn mond hoef te houden over hoe ik de wereld zie en ervaar. Wat ik verkondig is een waarheid, míjn waarheid – ik heb nooit gezegd dat het dé waarheid is.”

Haar hele leven probeerde ze ’normaal’ te zijn, zegt prinses Märtha Louise. „Daarom sloot ik me jarenlang af voor spirituele ervaringen die ik al sinds mijn kindertijd heb. Ik weet niet beter dan dat ik als vanzelf oppik hoe mensen om me heen zich voelen. Ik herinner me dat ik eens een vrouw ontmoette die ik nooit eerder had gezien. Ik ’wist’ dat ze erg ongerust was over haar relatie en ik ’wist’ ook dat het in orde zou komen tussen haar en haar echtgenoot. Dat zei ik haar: dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over haar huwelijk. Mijn uitspraken leidde tot enorme consternatie. De vrouw vroeg zich af wie mij over haar huwelijksproblemen had verteld, de volwassenen beschuldigden elkaar van geroddel. Dat was het moment waarop ik begreep dat ik mijn mond moest houden over wat ik allemaal zag en wist.”

Pas elf, twaalf jaar geleden, toen de prinses voor haar studie fysiotherapie stage liep in Maastricht, sloeg ze voor het eerst een spiritueel boek open. „Ik las ’Ask your angels’. Opeens rook ik rozen en voelde een, ik kan het niet beter omschrijven, liefdevolle nabijheid. Dat gevoel, van iemand die me aankijkt met ogen vol liefde, is sindsdien altijd in mijn buurt gebleven – dat is mijn beschermengel.”

Terug in Noorwegen volgde ze cursussen reiki, deed een opleiding lichaamswerk en leerde aura’s en chakra’s lezen. En ze ontmoette Elisabeth Samnoy, nu mede-auteur van haar boek. „Elisabeth zat bij mij op een spirituele opleiding. In de drie jaar dat we samen studeerden, hebben we hooguit drie keer gepraat. Pas na de opleiding kwamen we erachter dat we allebei engelen zien.” Het contact met hun engelen was voor Märthe Louise en Elisabeth Samnoy zo’n bijzondere, verrijkende ervaring dat ze het ’egoïstisch’ vonden die kennis voor zichzelf te houden, vertellen ze.

Engelen zijn liefdevolle lichtwezens waaraan alle religies refereren: het christendom, het jodendom, de islam, het hindoeïsme en het boeddhisme. Wat de prinses betreft is er een verschil tussen religiositeit en spiritualiteit. „Onder religiositeit versta ik dat je bent aangesloten bij een geloofsgemeenschap, dat je hun normen, waarden en leefregels volgt en daarin God ontmoet. Spiritualiteit betekent het hebben van spirituele ervaringen; dat wil zeggen dat je de universele liefdeskracht of goddelijke liefdeskracht ervaart. Wat mij betreft kun je overigens heel goed lid zijn van een geloofsgemeenschap en tegelijkertijd spiritueel zijn.”

Iedereen die ervoor openstaat kan contact maken met zijn beschermengel, zegt de prinses. „Het is een kwestie van mediteren. Waar het om gaat is dat je alles wat je tijdens een meditatie ervaart, toelaat zoals het komt, dus zonder dat je verstand zich ermee gaat bemoeien. Je verstand kan alle ervaringen wegredeneren, tot je uiteindelijk zelf niet meer gelooft dat er iets was. Het gaat erom dat je durft te beleven wat er is en dat je niet alles van jezelf wilt beheersen.”

Engelen helpen je, menen Märtha Louise en Elisabeth Samnoy. „Niet alleen in tijden van crisis”, zegt Samnoy, „maar gewoon, in het dagelijks leven. Ik vraag mijn engel me te helpen bij lastige beslissingen maar ook bij basale vragen als: zal ik naar de bergen of naar zee met vakantie gaan. Eigenlijk praat ik de hele dag door met hem.”

Engelen verschijnen in de meest uiteenlopende vormen en gestalten, zeggen de vriendinnen. Als een licht, als een mens of dier, of als een gevoel van liefdevolle nabijheid. „Engelen kijken naar ons zonder oordeel, ze kijken in liefde en zien vanuit die onvoorwaardelijke liefde onze grootsheid”, zegt Märtha Louise. „Ze helpen ons herinneren wie we eigenlijk zijn, los van onze angst en het verwrongen idee dat we vaak over onszelf hebben. Je beschermengel herinnert je eraan dat je jezelf in liefde moet aanschouwen. Mijn leven is er door veranderd. Ik was altijd onzeker en verlegen. Het contact met de engelen heeft me de kracht gegeven te staan voor wie ik ben.”

Uit een Noorse enquête blijkt dat een derde van de inwoners van Noorwegen vindt dat Märtha Louise de naam van het koningshuis schaadt met haar praktijken en haar titel van prinses zou moeten inleveren. Bijna tien jaar geleden, toen de prinses een productiebedrijf begon op het gebied van Noorse volksverhalen, traditionele muziek en theaterprogramma’s, ontnam de koning – die de monarchie liever niet geassocieerd zag met het bedrijfsleven – zijn dochter de aanspreektitel Koninklijke Hoogheid; Hoogheid is genoeg.

Onlangs zei hij in het openbaar dat hij het niet met alles eens is wat zijn dochter zegt, maar dat hij veel van haar houdt. Märtha Louise’s broer, kroonprins Haakon, liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. De prinses is blij met de steun van haar familie, zegt ze. „Mensen moeten elkaar respecteren, ook al hebben ze andere zienswijzen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden