Review

'Mijn Duitserinnetje!' 'Jij Slavisch puddinkje!'

,,Ik wurg je met mijn eigen handen', schreef Masja Tsjechov aan haar vriendin Olga Knipper. Masja had ontdekt dat haar beroemde broer en verstokte vrijgezel Anton Tsjechov een relatie was begonnen met Olga. De ongehuwde Masja, verzorgster van haar moeder en haar immer kwakkelende broeder, zag Olga als een indringster. ,,Ik zal niet je keel doorbijten, ik zal je gewoon wurgen.'

Het was een eerste, onbekookte reactie. Na een maand had ze zich er al mee verzoend. En toen een jaar later Olga en Anton trouwden, leefden ze regelmatig met het nieuwe familielid onder één dak. Al bleef Olga een ongemakkelijk gevoel houden. ,,Ik vrees dat ze er nooit aan zal wennen dat ik jouw vrouw ben', schrijft ze Anton na een halfjaar huwelijk, waarop de schrijver haar tot geduld maant. Zoals hij haar voortdurend tot geduld moet manen. Want na hun huwelijk leven ze vaak gescheiden. Zij in Moskou, waar ze de steractrice is van het Kunsttheater, hij in Jalta, waar hij om gezondheidsredenen verblijft. Aan die regelmatige scheiding is de briefwisseling te danken waarvan een selectie in de elegante reeks van de kleine uitgeverij Hoogland & Van Klaveren is verschenen (eerder verschenen al Tsjechovs correspondentie met Gorki en die met Stanislavski).

Het boekje met de correspondentie van de twee geliefden is een ware novelle in brieven. In de korte periode tussen 1899 en 1904 gebeurt heel veel. Toenadering, geheime liefde, huwelijk, hartstocht, kinderwens, miskraam, ziekte en ten slotte de dood van de vierenveertigjarige schrijver. In de tussentijd schrijft Tsjechov enkele absolute hoogtepunten uit de toneelgeschiedenis ('Oom Wanja', 'Drie zusters', 'De kersentuin'), waarvan de vrouwelijke hoofdrollen bij de premières steevast door Knipper worden vertolkt. En al die grootse gebeurtenissen zijn verpakt in zoet liefdesproza van puur fondant ('Mijn Duitserinnetje!', 'Ach jij Slavisch puddinkje!'). De Kasteel-reeks is er echt niets bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden