moderne manieren

Mijn dochter gaat wel erg ver om haar relatie te redden

Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,

Onze 25-jarige dochter heeft al jaren een knipperlichtrelatie met een man, een moslim van Marokkaanse afkomst, die wij altijd hartelijk hebben ontvangen. Wij zijn zelf niet religieus, maar ons credo was: liefde overwint alles. De laatste jaren woonde onze dochter samen met hem. Haar oude vriendinnen ziet ze inmiddels niet meer. Ze gaat alleen om met een Marokkaans-Nederlandse vriendin en wat kennisjes van het werk. Ze is langzaam veranderd in een preutse, ouderwetse en ongelukkige vrouw. Sinds een paar weken zijn ze tijdelijk uit elkaar. Er was veel ruzie en hij heeft besloten om afstand te nemen om rust te krijgen.

Mijn dochter is heel verdrietig, want ze houdt van hem. We vangen haar op naar ons beste kunnen. Mijn dochter doet er alles aan om hem terug te krijgen, ze zegt bereid te zijn hun toekomstige kinderen binnen de islam op te voeden en thuis Arabisch te spreken. Dit baart mij grote zorgen. We hebben onze kinderen opgevoed in vrijheid en met respect voor andersdenkenden, maar we zijn bang dat zij haar ongeluk tegemoetgaat. Wat te doen?

Problematische partnerkeus

Beste Problematische partnerkeus,

Een ellendige situatie, waar u weinig vat op heeft, want uw dochter is ruim volwassen en neemt haar eigen beslissingen, hoe onverstandig ook. Gelukkig is het nog niet van een huwelijk gekomen en is de relatie op dit moment min of meer uit. Een mooie kans voor haar om van hem af te kicken. Het is goed dat u uw dochter steunt en opvangt, maar intussen kunt u best uw mening geven over haar situatie.

Leef mee met haar verdriet, maar houd haar voor dat in een goede relatie partners geen offers hoeven te brengen. In een goede relatie denken partners in grote lijnen hetzelfde over belangrijke zaken. In een goede relatie heerst vrijwilligheid en hoeft de een niet op de knieën om de ander genadig te stemmen. Een man die van uw dochter verlangt dat zij afstand doet van haar eigen taal en de eventuele kinderen opvoedt in een godsdienst die niet de hare is, betoont zich simpelweg niet geschikt als partner, hoeveel ze verder ook van hem houdt.

In de liefde moeten de dingen vanzelf gaan. Zodra er opoffering aan te pas komt, is de liefde waardeloos - zeg dat maar tegen uw dochter. Voor de rest kunt u alleen maar hopen dat het slijt. Misschien kunt u het afkicken een handje helpen door haar ter afleiding van haar verdriet op uw kosten met een singlevakantie naar een zonnig oord te sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden