'Mijn beperkte ouders konden alleen heel primair reageren'

Nee, het gaat te ver om te zeggen dat haar ouders verplicht anticonceptie hadden moeten gebruiken. "Dat zou betekenen dat ik niet geboren had moeten zijn. En ik vind mijn leven nu heel leuk." Maar toch: "In theorie was het wel verstandig geweest".

De ouders van Frieda van den Hoeven (30) hebben een verstandelijke beperking. Net als haar broer. Zij en haar elfjarige zusje niet. Sinds een paar jaar zorgt Van den Hoeven voor haar zus. En ze traint gezinscoaches om om te gaan met gezinnen zoals dat waar ze zelf uit komt. Als klein kind was de verhouding met haar ouders 'nog wel oké'. "Je voelt wel dat zij tekortschieten. Als je niet kunt douchen, omdat je ouders 'Goede Tijden' willen zien, of wanneer er onvoldoende voedzame voeding is." Het allergrootste mankement was dat de opvoeding emotioneel eenrichtingsverkeer was. "Een kind heeft de behoefte geknuffeld te worden. Dat deden mijn ouders wel, maar alleen vanuit hun eigen behoefte. Niet wanneer ik het nodig had."

Toen ze ouder en mondiger werd, uitte dat zich bij haar ouders in agressie, verwaarlozing en mishandeling. "Ze konden niet anders. Ze konden alleen heel primair reageren." In de omgeving had niemand door dat zij verstandelijk beperkt waren. "Mijn ouders konden heel goed een sociaal wenselijk beeld ophouden."

Met haar is het goed gekomen, en zij is haar ouders dankbaar dat zij de zorg van haar jongere zusje aan haar wilden overdragen. "Een rechter had dat nooit goedgekeurd, er had nog geen zichtbare mishandeling of misbruik plaatsgevonden."

Door haar ervaringen vindt zij dat de overheid moet kunnen ingrijpen, wanneer mensen kinderen willen, die niet voor ze kunnen zorgen. Met dwang, als het moet. "Ik heb een meisje meegemaakt dat de hamster uit het raam gooide, omdat ze gek werd van het gepiep. Zij wilde graag een baby. Hoe doe je dat dan als die ligt te huilen?"

Door haar jeugd is het voor Van den Hoeven makkelijker om met mensen met een beperking om te gaan, dan om zich een houding te geven op een feestje of een borrel. "Maar dat is ook de reden dat ik dit werk zo fijn vind om te doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden