Beeld Trouw

column

Mijn advies aan twitteraars: sluit je account en ga lekker wandelen

De jeugd heeft de toekomst en als het aan haar ligt is het vooruitzicht van Facebook zeer somber. 

Volgens het jaarlijkse onderzoek naar sociale media van researchbureau Newcom wordt Facebook steeds minder gebruikt door jongeren onder de 20 jaar. Met 9 miljoen maandelijkse gebruikers wordt Facebook in Nederland beschouwd als ‘het meest invloedrijke sociale media-platform’, maar is het wel zo? Facebook zou langzaamaan een gezellig oord worden waar pensionado’s, gepenopauzeerde mannen en vrouwen met opgepompte Donald Duck-lippen vrolijk feestvieren. Een ongevaarlijk warm bad waarop veel foto’s van poezen, huisgemaakte gerechten en uitgeleende flauwe moppen drijven.

Maar voor het echt krapuul en canaille of de haat en de nijd moet je ergens anders zijn. Twitter heeft met 900.000 maandelijkse bezoekers nog geen 10 procent van het bezoekkapitaal van Facebook in handen maar kan veel meer schade aanrichten. Dit medium wordt beschouwd als het meest spraakmakend van alle sociale media. Waarschijnlijk omdat het veelvuldig door politici, journalisten en beroemdheden intensief wordt gebruikt. Maar Twitter is ook de plek waar je onbeperkt kunt vloeken en tieren, anderen zwartmaken, je haat in een golfje van 280 tekens op bekende en minder bekende personen los kan laten.

Op de brandstapel gaargekookt

Onlangs werd de Franse actrice Catherine Deneuve op Twitter in Frankrijk gevierendeeld, in mootjes gehakt en uiteindelijk werden haar restjes op de brandstapel van de Twitter-razernij gaargekookt. Dat dit met uiterst grove taal gepaard ging, is een detail. Haar fout? Het tekenen van een pamflet waarin ze stelling nam tegen sommige feministen. 

Je kunt Twitter het best vergelijken met een arena. Op de lange tribune zitten keurige burgers die in stilte op hun schermpje zitten te tikken. Maar in de bochten huizen de hooligans. De schreeuwlijkerds die in hun armzalige bestaan van halve analfabeten nooit iets tastbaars hebben gepresteerd. In het dagelijkse leven gaan ze gebukt onder de dwang hun leven te moeten bekostigen. Gedwee en zwijgend kruipen ze in de ochtend naar hun werk en treuren vervolgens de gehele werkdag dat ze best bekend hadden willen worden. Het alternatief is het getweet van het blauwe vogeltje dat onder hun vingertopjes in schoor geblaf, jaloers gejoel en hoongelach muteert.

Remloos schofferen

In de arena is de democratisering totaal: het proletarische plebs kan daar de elite ontmoeten, deze remloos schofferen en verscheuren tot er alleen lappen rood vlees overblijven. Bovendien kunnen in de twitter-arena de kromme zinnen van het rapaille door duizenden soortgenoten worden gelezen. Een druk op de zendknop en je achterstand op Multatuli en Mulisch is bijna ingelopen! 

Soms bereikt me via rapporterende vrienden het vuil dat uit Twittervingers op die dag is ontsnapt. Maar ik hoef dit niet te weten. Ik heb er bewust voor gekozen nooit een letter of komma in deze kweekbouillon vol bacteriën te dompelen. Mijn advies aan de huidige twitteraars die niet besmeurd of geïnfecteerd willen worden: sluit je account en ga lekker wandelen.

Lees hier meer columns van Sylvain Ephimenco.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden