Mijlpaal in zicht: dit jaar onder de 2000 kuub?

Begin januari: in de kruipruimte wordt vloerisolatie aangebracht. Inmiddels bespaart me dat zo'n 50 m3 gas per wintermaand. Beeld Vincent Dekker
Begin januari: in de kruipruimte wordt vloerisolatie aangebracht. Inmiddels bespaart me dat zo'n 50 m3 gas per wintermaand.Beeld Vincent Dekker

Het zijn maar getalletjes, maar toch: het moet gek lopen wil ik mijn gasverbruik dit jaar niet onder de 2000 kubieke meter kunnen krijgen. Een kleine opwinding maakt zich van mij meester.

Vincent Dekker

Ik heb wel eens bijna 3000 kuub verstookt in mijn huidige huis. Als ik dit jaar onder de 2000 weet te komen, heb ik dus 33 procent bespaard ten opzichte van een topjaar. Nu zal dat een koud jaar zijn geweest en hebben we nu juist een superzachte winter. Dus een groot deel van de besparing krijg ik cadeau. Maar niet alles komt aangewaaid.

Februari was de eerste hele maand dat ik Tonzon-isolatie onder de vloer had (het is 7 januari aangebracht). Een vergelijking van februari vorig jaar en dit jaar geeft dus een redelijk goed beeld van het isolatie-effect. Ik heb vorig jaar 404 kuub verstookt in februari, en dit jaar 254 m3. Dat is bijna 40 procent verschil!

De website minder gas houdt de zogeheten graaddagen bij en kan me dus melden wat ik per graaddag verstook. Vorig jaar was dat 0,82 en nu was het 0,71 m3. Dat is een verschil van bijna 14 procent. Bij gelijke temperaturen zou ik nu dus 14 procent minder dan 404 kuub hebben verbruikt, oftewel 56 kuub minder. Ander gezegd: van de 150 m3 die ik in totaal minder heb gestookt, heb ik 94 m3 te danken aan het zachte weer en 56 aan de vloerisolatie.
Als de 14 procent isolatie-besparing van februari maatgevend is voor de rest van het jaar, gaat me de maatregel zo'n 350 m3 minder gasverbruik opleveren, oftewel zon 230 euro per jaar. Na aftrek van een gemeentelijke subsidie van een kleine 300 euro, heeft het me ongeveer 1600 euro gekost, wat betekent dat ik de isolatie bij de huidige gasprijs in 7 jaar terugverdien.

Mindergas geeft ook een prognose voor mijn verbruik over het hele jaar. Die is nu 2032 m3. Maar dat is dus nog inclusief het effect van de eerste januariweek, toen mijn vloer nog niet was geïsoleerd. Ik durf te gokken dat ik, ijs en weder dienende (vorig jaar bleef het immers ook koud tot half juli), voor het eerst onder de 2000 uit moet kunnen komen.

Een van de eerstvolgende afleveringen ga ik trouwens kijken naar hoe je met zonnepanelen nog meer gas kunt besparen. Wat zeg ik? Niet 'nog meer', maar al het gas...

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden