Mijlpaal 'Dochters van Atatürk'

Turkse afvaardiging naar Londen telt maar liefst 66 vrouwen

Voor de Turkse vrouwen zijn de Olympische Spelen van Londen nu al een daverend succes. Maar liefst 66 vrouwen nemen deel, tegenover 48 mannen. Een unicum voor Turkije en de islamitische wereld. 'De dochters van Atatürk', zoals ze door de Turken worden genoemd, profiteren van de economische groei van de laatste jaren.

Enkele dagen voor de start van de Spelen oefenen de Turkse basketbalsters in Istanbul tegen de sterren van de Verenigde Staten. De Turken hebben de tribunes gevuld om de vrouwen na de wedstrijd uit te zwaaien naar Engeland. De nationale ploeg verliest uiteindelijk met 19 punten verschil van de Amerikanen, maar gevoelsmatig verandert er niets bij de supporters; ze houden van deze vrouwen.

Ferah Yanik, een secretaresse van middelbare leeftijd, heeft de verrichtingen van de vrouwelijke sporters altijd op de televisie gevolgd en ziet nu voor het eerst live een basketbalwedstrijd. Elke keer als een Turkse raak gooit, veert ze op van haar stoel en zwaait ze met de Turkse vlag. Tijdens een time-out zegt ze: "Ik voelde me de laatste jaren erg ongelukkig, omdat de islamistische AK-partij het land regeert. Deze meisjes zijn een troost voor me. Ik hou van ze als van mijn dochters."

Het aantal Turkse vrouwelijke sporters is de laatste tijd enorm gegroeid. Aan de Olympische Spelen van vier jaar geleden in Peking namen slechts negentien vrouwen deel. Alle voorgaande Spelen bij elkaar opgeteld waren dat er zeventig. Londen 2012 vormt met 66 Turkse vrouwen derhalve een mijlpaal voor de vrouwensport in Turkije. Vooral de kwalificatie van de volleybalsters en de basketbalsters kwam gezien de moordende concurrentie als een grote verrassing.

Schrijver en politiek analist Ahmet Akyol, een fervent aanhanger van het seculiere systeem van Kemal Atatürk, volgt de verrichtingen van de vrouwelijke sporters op de voet. Hun opmars ziet hij als de redding van de republiek. "De vrouwen van de republiek van Atatürk zijn altijd een voorbeeld geweest voor de vrouwen in andere islamitische landen. Pas als de vrouwen van een land verlicht en ontwikkeld zijn maakt dat land kans op vooruitgang. Deze sportvrouwen bewijzen dat de fundamenten van de republiek van Atatürk stevig zijn gelegd en dat vrouwen hun verworvenheden niet zomaar opgeven", aldus Akyol.

De Turkse vrouwen doen aan heel wat olympische onderdelen mee in Londen. Bij badminton, worstelen en turnen gebeurt dat voor de eerste keer. Ook de deelname van een vrouwelijke sprinter op de 100 meter is een primeur voor Turkije.

Oud-bokskampioen en sportcommentator Köksal Özogluöz zegt dat de opmerkelijke prestaties van de Turkse vrouwelijke sporters alles te maken hebben met de economische groei van de afgelopen tien jaar. Hij is het niet eens met de mensen die beweren dat de vrouwen ondanks de huidige islamistische regering goed presteren: "De toenemende welvaart heeft ervoor gezorgd dat gezinnen in talentvolle dochters hebben kunnen investeren. Op scholen zijn de meisjes met aanleg voor basketbal en volleybal er meteen uitgepikt. Zonder de instemming van de Turkse bestuurders had het nooit kunnen gebeuren dat meer vrouwen dan mannen naar de Olympische Spelen gaan."

Een van de langste Dochters van Atatürk, de 1.92 grote Nevriye Yilmaz, is na de basketbalwedstrijd tegen de Amerikanen bekaf. Met 19 punten verschil verliezen vindt ze niet erg. Ze reist vol vertrouwen naar Londen. Yilmaz, een product van de verwestelijking en de toegenomen welvaart, zegt, terwijl ze naar adem hapt: "De halve finale moeten we kunnen halen. Dat moet ons lukken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden