Mij bellen de peilers nooit

Moet je al die opiniepeilingen maar negeren, of toch niet? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Stug proberen zij zich niet door de peilingen te laten beïnvloeden.

Peilingen stichten verwarring
Peilingen hebben grote invloed op het gedrag van politici. Ze werden ook tijdens deze campagne weer omringd door communicatiedeskundigen die de peilingen gebruiken voor hun te voeren campagnestrategie. Maar in de peilingen zitten zulke foutmarges dat ze onbetrouwbaar zijn. Ik zie geen positieve invloed van peilingen als aanjager van het debat, zoals Wilma Kieskamp oppert. Ze stichten eerder verwarring omdat de betrouwbaarheid in het geding is. Deze verkiezingen tonen wat mij betreft aan dat er sprake is van een 'social media- cratie' waarin professionals de peilingen ge(mis)bruiken voor hun eigen interpreatie. Overigens: ik ben nog nooit in de afgelopen zestig jaar door een opiniepeiler gebeld, u wel?

Nick Steenkamp Bergschenhoek

Verbied ze de laatste weken
Hopelijk leren we uit dit verkiezingscircus dat het goed zou zijn om drie weken voor de kiesdatum geen peilingen meer te houden en geen tv-debatten. Aan de peilingen wordt overdreven veel waarde toegekend; de grote tv-optredens hebben tot doel mensen onderuit te halen, niet om inzicht te geven in de verschillende standpunten.

Bij een verbod hebben de media tenminste nog drie weken om die standpunten van de partijen wel uitvoerig en objectief naast elkaar te zetten. Dan zal het niet meer zo zijn dat veel twijfelende kiezers enkele dagen voor de dag van de verkiezingen nog hun keuze alleen op hun gevoel kunnen maken. Zoals nu.

Wijnand Thoomes Culemborg

Kiezers hebben zwijgrecht
Wij kiezers kunnen ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Laten we voorafgaand aan volgende verkiezingen een maand lang vriendelijk maar beslist zwijgen als iemand ons vraagt wat we zouden stemmen vandaag. En slechts antwoorden: 'Er zijn geen verkiezingen vandaag, en nog een prettige dag verder!'

F.M. Boon Delft

Wij hebben een knop op de tv
Is het verstandig op een partij te stemmen, die de jouwe niet is, omdat deze vandaag (toevallig!) bovenaan staat? Zelf ben ik niet zo'n zweverig type, heb wel diverse stemwijzers ingevuld en dan ga ik toch voor de ChristenUnie, dat heeft geen peiling kunnen beïnvloeden. Overigens hebben wij een knop op de tv. Jammer dat we geen stemcomputer hebben, anders had buiten het stembureau een scorebord kunnen hangen met actuele percentages.

Henk de Kroon de Bilt

Op als Bos, ten onder als Bos?
Sylvain Ephimenco verwonderde zich al over de stijgende peilingen voor de PvdA. Misschien zal Samsom na deze snelle opkomst, net als Wouter Bos, weer verdwijnen als het moeilijk wordt. We weten toch dat bij het tot stand komen van coalities beloftes worden verbroken en de richting wordt aangepast.

Nelleke van der Plas Vaals

Zo betrouwbaar als het weer
Met opiniepeilingen is het in grote lijnen als met weersverwachtingen: in grote mate kunnen ze zo uitkomen, maar een iets hardere wind uit een andere richting kan maken dat men juist in die niet verwachte regenbui terechtkomt. Opiniepeilingen zijn eigenlijk politieke weersvoorspellingen, er zijn veel factoren die op het laatste moment het aantal zetels van een partij kunnen doen veranderen. Volledig negeren van die peilingen moet men dus ook weer niet doen, want ze zijn tenslotte een indicatie, maar er al te veel waarde aan hechten, is ook weer niet goed. Dan is het nóg beter om de uitslag van de verkiezingen maar gewoon af te wachten al is dat een hele dag in spanning zitten.

Willem Vizee Tiel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden