Opinie

Migreren naar Israël? Mooi niet, ik blijf hier!

Militairen patrouilleren in de Joodse buurt in Antwerpen.Beeld anp

Israël biedt Joden uit Europa een thuis. Een veilig idee, vindt historica Rosalie Anstadt, maar ze piekert er niet over te vertrekken.

Israël stelt veertig miljoen euro ter beschikking om migratie van Europese Joden naar het Beloofde Land te stimuleren. Als Joodse Amsterdammer behorende tot de derde generatie, ervaar ik voor het eerst in mijn leven anti-Joodse sentimenten. Het was voor mij dan ook een geruststellende boodschap die Netanyahu onlangs aan de Joodse gemeenschap in Europa bracht: "Alle Joden in Frankrijk, alle Joden in Europa, zou ik willen zeggen: Israël is niet alleen het land waartoe je je gebeden richt, de staat Israël is jouw thuis."

Maar is Israël mijn thuis? Mijn grootouders zijn begin jaren dertig vanuit Polen naar Nederland geëmigreerd. De wijze waarop zij zich in korte tijd de Nederlandse taal eigen maakten was bewonderenswaardig. Tijdens de bezetting hebben zij ondergedoken gezeten op verschillende plekken in Nederland. Ze kwamen op uiteenlopende adressen terecht, onder andere bij een gereformeerd boerengezin.

Over integratie gesproken; ze werden tijdens de onderduik (weliswaar gedwongen) ondergedompeld in de Nederlandse cultuur.

Mijn grootouders overleefden de oorlog en besloten in Amsterdam te blijven wonen. Dit in tegenstelling tot Joodse kennissen en vrienden die naar Amerika, Australië of Palestina emigreerden.

Antisemitisme
Inmiddels is het zeventig jaar geleden dat de bezetting werd beëindigd. Dit geldt niet voor het antisemitisme. Het is een cliché, maar antisemitisme is altijd sluimerend aanwezig. Zo nu en dan komt er iets naar boven om vervolgens weer naar de achtergrond te verdwijnen. Maar sinds de zomer van 2014 is openlijk antisemitisme weer helemaal terug.

Joden in Europa worden uitgescholden, mishandeld en vermoord. Het lijkt alsof sommigen zich heel lang hebben ingehouden jegens de Joodse bevolking, maar zich nu niet meer kunnen beheersen. De politiek van Israël wordt daarbij als een excuus gebruikt, terwijl slechts een kleine minderheid goed op de hoogte is van wat er daar speelt.

Als het aan de Israëlische premier ligt, migreren alle Joodse Europeanen naar Israël. Voor mij is dit echter geen reële overweging. Ik ben blij dat het land bestaat. Als de anti-Joodse terreur toeneemt, kunnen we ergens heen waar we wel welkom zijn. Maar moeten we ons laten wegpesten? Nee. Ik ben een Joodse Amsterdammer. Ik blijf hier wonen, met mijn familie.

Kom in actie
Wel zou het fijn zijn als de Nederlandse regering meer voor ons zou opkomen. Dus aan al die politici en burgemeesters die uit den treure de slogan ' dit nooit weer' proclameren bij herdenkingen: kom in actie! Geef een duidelijk signaal af aan de Nederlandse bevolking dat antisemitisme niet wordt getolereerd. Verspreid deze boodschap en zorg ervoor dat alle (sociale) media dit ondersteunen.

Maak een statement door het Rijk volledig de kosten te laten dragen van het beveiligen van Joodse instellingen in Nederland. Na Parijs, Brussel, Antwerpen en Kopenhagen, zou het zomaar kunnen gebeuren dat een Joodse instelling in Nederland aan de beurt is.

Er zijn genoeg Joden die overwegen Nederland te verruilen voor Israël als de anti-Joodse terreur in Europa niet stopt. Dat zou een (inter)nationale schande zijn.

Rosalie Anstadt: historica, leerkracht in het basisonderwijs

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden