Migratie-experts: Leers zal EU moeilijk kunnen overtuigen

KRISTEL VAN TEEFFELEN

Minister Leers van immigratie en asiel krijgt het moeilijk om Europa te overtuigen van het nieuwe immigratiebeleid dat Nederland nastreeft. Hoewel Leers de boodschap positief probeert over te brengen, zijn de plannen niet echt overtuigend onderbouwd, zeggen deskundigen.

Vandaag zullen zij met Tweede Kamerleden in gesprek gaan over de haalbaarheid van de plannen van het kabinet.

Vooral de oppositiepartijen zijn al sinds het aantreden van de minister sceptisch. Het voorgenomen beleid is volgens hen onhaalbaar en naïef. Leers is zelf juist erg optimistisch. Hij wordt naar eigen zeggen overwegend enthousiast ontvangen in Europa.

De minister moet zeker vijf Europese richtlijnen aanpassen om het immigratiebeleid uit het regeer- en gedoogakkoord uit te kunnen voeren. Juridisch is dat haalbaar, zegt Hemme Battjes, lid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. Tenminste, zolang er in de wetgeving voldoende ruimte wordt gelaten voor uitzonderingen.

Battjes zet echter vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregelen. Zo wil Nederland de inkomenseis voor gezinsmigratie verhogen. Dit moet de 'economische zelfredzaamheid van het nieuw gevormde gezin verbeteren', schrijft Leers in een notitie aan de Eu. Uit onderzoek van het wetenschappelijk centrum van het ministerie van justitie, blijkt echter een ander effect. Battjes: "Jonge mannen onderbreken hun studie om werk te zoeken, vaak onder hun niveau, zodat zij aan de inkomenseis voldoen om een bruid uit het buitenland te mogen halen."

Dat zo'n onderzoek de argumenten van Leers tegenspreekt, werkt niet echt overtuigend bij een lobby door Europa, denkt Adriaan Schout van Instituut Clingendael. "We zijn in Europa een klein land. We moeten het daarom hebben van de kracht van het argument."

Dat Nederland de afgelopen tijd door het Europese Hof op de vingers is getikt over het immigratiebeleid, zal de bereidheid van andere landen om het Nederlandse beleid te steunen ook niet vergroten, denkt de Commissie-Meijers. Die Commissie doet onder meer onderzoek naar het immigratiebeleid van Europa.

Het helpt Leers wellicht wel dat meer landen op dit moment kampen met problemen rond immigratie en integratie. Echter, stelt de Commissie-Meijers, de nationale prioriteiten kunnen dan nog altijd verschillend liggen. En dat maakt het moeilijk, aangezien een gekwalificeerde meerderheid van de landen met de voorstellen moet instemmen.

Daarnaast moet ook een meerderheid in het Europees Parlement voor zijn. En het Parlement is momenteel zeer verdeeld over het migratiebeleid, constateert de Commissie-Meijers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden