Migrantenkabinet

(Trouw)

Is een kabinet mogelijk met daarin louter migrantenbloed? Een lijst met ministerskandidaten.

Als de eerste peilingen het bij het rechte eind hebben, dan hebben de Verenigde Staten vannacht een Afro-Amerikaan met een christelijk, islamitische achtergrond, tot president gekozen. Uniek voor een land met zo’n diepgeworteld racisme. Dit roept de vraag op of Nederland – zelf benoemd gidsland van de wereld – in staat zou zijn ook een kandidaat van niet-Nederlandse herkomst tot premier van het land achter de dijken te maken.

Nu kunnen wij hier niet direct een premier kiezen, zoals in de VS een president. Dus de vraag luidt of partijen in staat zouden zijn Nederlandse ’Obama’s’ naar voren te schuiven als regeringskandidaat. En als dit inderdaad zo is, wie zouden dan de kandidaten zijn?

Om het imago van Nederland gidsland op te frissen en om te laten zien dat de integratie al veel verder is dan een paar relschoppers in Gouda, Amsterdam-West of Ede, heeft Plein2 een kabinet samengesteld met mensen waar louter migrantenbloed door de aderen stroomt. Voor het gemak hebben we gekozen voor een nationaal kabinet en niet gekeken naar de partijpolitieke kleur.

Het ligt voor de hand om de Marokkaan Ahmed Aboutaleb te kandideren voor het premierschap. Maar om twee vliegen in één klap te slaan, komt de Turkse Nebahat Albayrak in aanmerking, een vrouw en een migrant. Als hoge ambtenaar op Binnenlandse Zaken en Kamerlid, en nu als staatssecretaris, heeft ze veel politieke ervaring opgedaan. Een echte vrouwelijke Obama.

In het kabinet-Albayrak wordt Aboutaleb minister van sociale zaken. Financiën gaat naar de in de politiek onbekende Rattan Chadha, Indiër van afkomst en steenrijke oprichter van kledingconcern Mexx. Hij bewees een concern van de grond af op te kunnen bouwen en, nog belangrijker, op tijd te kunnen verkopen.

Op Binnenlandse Zaken moet de strenge Marokkaan Ahmed Marcouch in staat worden geacht Marokkaanse jochies in de stadswijken in de teugels te kunnen houden. Het in 2006 vertrokken GroenLinks-kamerlid en Iraanse vluchtelinge Farah Karimi kan op Buitenlandse Zaken uitstekend het belang van naleving van mensenrechten benadrukken. Ze werkte recent voor de VN in Afghanistan. Op Ontwikkelingssamenwerking kan de Surinaamse voetballer Seedorf veel goodwill creëren. Het maakt in die landen veel uit dat een international uit het regeringsvliegtuig stapt in plaats van een beroepspoliticus.

Omdat hij als Iraanse vluchteling zo prachtig de Koran kon herschrijven in poëtisch Nederlands is Kader Abdolah onze man op Onderwijs. De Afghaanse politicoloog Ehsan Turubaz, honorair consul van Afghanistan in Nederland, kan naar Volkshuisvesting. Hij is internationaal manager bij het Zweedse concern Ikea en weet dus als geen ander hoe de Nederlander zijn huis inricht. De Turkse Aysel Erbudak wist het bankroete Slotervaart weer winstgevend te maken. Zij moet in staat worden geacht de kosten te kunnen beheersen op Volksgezondheid.

Surinaamse Laetitia Griffith heeft de blik van een ware Obama en kan een grillig carrièreverloop stevig verbloemen. Verkeer en Waterstaat, thuishonk van de VVD, is een prima plek voor deze liberale vrouw. Voor Justitie is een stevig persoon nodig en in dat profiel past de serieuze Marokkaan Sadik Harchaoui, baas van het instituut Forum. In 2003 was de Surinaamse Carmen Breeveld de ’Europese zwarte zakenvrouw van het jaar’. Als minister van Economische Zaken kan zij vrouwen naar de top brengen. De Turkse ’bruggenbouwer’ Celal Oruc, topman van het door hem opgerichte snel groeiende Europese bedrijf Ortel Mobile, kan prima uit de voeten op Integratie (nieuw departement). Kathleen Ferrier, dochter van de eerste Surinaamse president en CDA-Kamerlid, wordt de eerste vrouw op Defensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden