Migranten stranden voorlopig in Tijuana

Een vluchteling onder een zeil ontwaakt in Tijuana. Beeld REUTERS
Een vluchteling onder een zeil ontwaakt in Tijuana.Beeld REUTERS

De karavaan met vluchtelingen uit Honduras stroomt de Mexicaanse grensstad Tijuana binnen. Daar zitten ze nu vast.

Seije Slager

Tot nu toe kregen ze onderweg bijna overal een juichend onthaal, de vluchtelingen die begin oktober vanuit Honduras in een ‘karavaan’ op weg gingen naar de Verenigde Staten. Maar in de Mexicaanse grensstad Tijuana zijn ze minder enthousiast.

Een ‘lawine’, klaagde de burgemeester Juan Manuel Gastelum. Hij voelt de bui al hangen: die vluchtelingen zijn er nog wel even en zijn stad kan voorlopig voor de opvang opdraaien. De burgers van zijn stad zijn al even weinig enthousiast. Dit weekend trokken vierhonderd van hen de straat op. Zwaaiend met Mexicaanse vlaggen scandeerden ze “Eruit! Eruit! Eruit!”. Ze zijn bang dat Tijuana de dupe wordt van de vastberadenheid van de Amerikaanse regering om de vluchtelingen niet binnen te laten.

Grensovergang gesloten

Gisteren werden die angstige vermoedens bevestigd: de Verenigde Staten sloten de drukke grensovergang San Ysidro enkele uren lang af voor verkeer. Dat is een ingrijpend besluit voor het dagelijks leven en de economie in deze grensstad: op een gemiddelde dag steken er hier 110.000 mensen de grens met de Verenigde Staten over, bijvoorbeeld omdat ze in Californië, aan de andere kant van de grens, werken.

De vluchtelingenkaravaan zette begin oktober vanuit Honduras koers naar de VS. Inmiddels zijn er, in kleinere en grotere groepen, zo’n drieduizend vluchtelingen in Tijuana aangekomen. De opvanglocaties van de stad zijn daarmee al overbelast, maar het aantal kan nog oplopen tot tienduizend, waarschuwt de overheid.

De vraag voor al die vluchtelingen is: hoe nu verder? De officiële weg is een asielaanvraag indienen bij een grensovergang. Dat deden sommigen de afgelopen dagen ook, maar de grensautoriteiten verwerken er maximaal honderd per dag, en lijken niet van plan om het tempo te verhogen.

Tot nu toe was het ook mogelijk om asiel aan te vragen voor mensen die op clandestiene wijze het land binnen waren gekomen. Maar president Trump heeft die weg onlangs per presidentieel decreet afgesloten. Er loopt momenteel een rechtszaak over de vraag of hij daar wel het recht toe had.

Illegale oversteek

Het is onduidelijk hoeveel migranten echt asiel willen aanvragen. Het is nog maar de vraag of het geweld waarvoor ze op de vlucht zijn geslagen, ­erkend wordt als een basis voor asiel. Bovendien hebben lang niet alle mensen de juiste papieren bij zich en blijkt ook niet iedereen goed geïnformeerd te zijn over de strenge immigratie-wetgeving.

Wie overweegt om het als illegaal in de VS te proberen, heeft in ieder geval geen last van de 5800 militairen, die president Trump in de hitte van de Amerikaanse verkiezingscampagne naar de grens stuurde. De meeste van hen zitten in Texas, en al waren ze wel in de buurt van Tijuana: militairen mogen niet assisteren bij gewone wetshandhaving, zoals het bewaken van grensovergangen.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel klopte het aantal vluchtelingen dat in Tijuana aangekomen is niet. Dit is aangepast.

Lees ook:

Reportage: Drie weken zijn ze onderweg, de jongeren, vrouwen en kinderen uit Midden-Amerika die in de Verenigde Staten een beter leven hopen te vinden. Nog zo’n duizend kilometer te gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden