Migranten mogen na tien dagen van boord van de Diciotti

Migranten verlaten de Diciotti, het schip van de Italiaanse kustwacht waarmee ze tien dagen eerder uit de Middellandse Zee zijn gered. Beeld AP

Na lang steggelen zijn Ierland, de rk kerk en Albanië bereid de asielzoekers op het schip een plek te bieden.

Zo’n 140 migranten die nog op de Diciotti vastzaten, mochten vandaag voet op Italiaanse bodem zetten. Tien dagen eerder waren ze door het schip van de Italiaanse kustwacht uit de Middellandse Zee gered. Vervolgens zaten de migranten – de meesten afkomstig uit Eritrea – bijna een week vast in de haven van het Siciliaanse Catania. Alleen minderjarigen en zieken mochten in de tussentijd het schip verlaten.

Terwijl aan boord werd gevreesd voor een uitbraak van schurft en tbc, werd aan wal druk gediscussieerd wat er met de asielzoekers moest gebeuren. Rome wilde eerst toezegging van andere EU-lidstaten dat zij hen zouden ‘overnemen’. De capaciteit is bereikt, vindt de nieuwe regering van Italië, waar sinds 2014 al ruim 600.000 mensen aankwamen.

Premier Giuseppe Conte dreigde zelfs de contributie aan Brussel op te zeggen als er niet wat meer solidariteit werd getoond. Maar die kwam er niet. Niet na een vergadering vrijdag van een tiental EU-landen, en ook niet na oproepen van de paus en de Verenigde Naties. “Het wordt tijd dat er een einde komt aan de neerwaartse spiraal waarbij landen wedijveren wie de minste verantwoordelijkheid op zich neemt voor mensen die op zee gered worden”, verzuchtte Filippo Grandi, hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Opvallende toezegging

Uiteindelijk was het Ierland dat als enige EU-lidstaat over de brug kwam en aanbood twintig asielzoekers op te nemen. Italiaanse bisschoppen zegden toe om voor honderd anderen te gaan zorgen. En ook Albanië beloofden zo’n twintig migranten een plek te bieden. Een opvallende toezegging, want het land is nog slechts kandidaat-lidstaat van de EU.

Het Balkanland wordt wel regelmatig in de Brusselse wandelgangen genoemd als het gaat over de vele plannen die daar circuleren over de opvang van migranten. Bijvoorbeeld bij het Oostenrijks-Deense idee om afgewezen asielzoekers meteen naar een gesloten centrum buiten de EU te brengen, op een niet al te aantrekkelijke plek.

En ook bij het plan dat ‘EU-­president’ Donald Tusk in juni opperde, om regionale ‘ontschepings­platforms’ in te stellen, dook de naam van Albanië, naast Tunesië en Egypte, in elk geval officieus op. In een van deze landen buiten de EU zouden centra moeten worden opgezet waar van migranten snel nadat ze op zee zijn ‘onderschept’ bekeken kan worden of ze recht hebben op asiel.

Weigering

Volgende maand komen de Europese regeringsleiders in Salzburg bij elkaar om over migratie te praten. In de tussentijd zullen mensen de oversteek blijven wagen en is het wachten op een nieuw incident. Daarbij zal de Italiaanse regering haar ramkoers waarschijnlijk blijven volgen.

Zo lijkt minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini zich weinig aan te trekken van het onderzoek dat een Siciliaanse aanklager naar hem heeft ingesteld vanwege de weigering de opvarenden van de Diciotti toe te laten in Italië. De aanklager wil onder andere bekijken of hij daarmee zijn ambt niet heeft misbruikt. 

Lees ook:

Italië dreigt de EU-kas te treffen als Brussel niet met een oplossing komt voor de Diciotti

Het schip van de Italiaanse kustwacht lag sinds maandag in de haven van het Siciliaanse Catania. Vicepremier Luigi Di Maio waarschuwde dat zijn land geen EU-contributie meer betaalt als Brussel niet met een oplossing komt voor de Diciotti.

EU betaalt rekening voor Italiaanse weigering Aquarius

De Italiaanse weigering in juni om de migrantenboot Aquarius toe te laten, heeft de Europese Unie minstens 200.000 euro gekost. Dat is opmerkelijk, omdat die politiek getinte weigering geheel indruiste tegen het EU-migratiebeleid. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden