Weblog

Migranten in Griekenland zitten onder erbarmelijke omstandigheden vast

Het detentiecentrum in Fylakio.

De landgrens tussen Griekenland en Turkije is op dit moment de zwakste schakel in de grens van de Europese Unie. De grens wordt gevormd door de rivier de Evra. Naar het noorden toe wordt de grens tussen Turkije en Griekenland gevormd door een zandweg. De Grieken willen hier een hek bouwen om de enorme stroom van illegale migranten te weren.

We bezoeken vandaag ,18 oktober, met een Kamerdelegatie deze grens. Vorig jaar zijn 49.000 illegale migranten die hier de EU binnenkwamen, gearresteerd. 11.000 in het district Alexandropouli en 38.000 in het district Orestiada. De stroom wordt groter en bestaat voornamelijk uit Afghanen, Pakistani, Algerijnen, Marokkanen, Somaliërs en Iraniërs. We bezoeken eerst de politiechef van Alexandropouli, Ioakim Tsouknadis. De eerste 9 maanden van 2011 zijn alleen al in dit district 17.700 illegale migranten gearresteerd.

Hij schetst de problematiek en geeft aan dat de toestroom van migranten een stuk hoger is geworden sinds Turkije de visumplicht heeft afgeschaft voor de Arabische en Noord-Afrikaanse landen. Het Turkse leger is verantwoordelijk voor de bewaking van de Turkse kant van de grens, maar contact met hen verloopt moeizaam.

Dat moet verbeteren en de EU zou daar op moeten aandringen. Politiechef Tsouknadis heeft wel goed contact met Turkse politiefunctionarissen. Iedere dag worden er tussen de 85 en 145 arrestaties verricht. Mensen steken in rubberen bootjes de rivier Evra over of wagen de oversteek al zwemmend. Dan worden zij rillend van de kou aangetroffen. In 2010 verdronken 48 mensen tijdens hun poging om de EU te bereiken. De migranten komen in groepen van ongeveer 50 personen en vrijwel altijd via mensensmokkelaars. Daarna gaan ze naar detentiecentra. De meesten worden meteen weer vrijgelaten en trekken door naar Athene. Daar lopen en liggen inmiddels 400.000 illegale migranten op de pleinen.

Migranten waarvan verwacht zou mogen worden dat Turkije hen terugneemt, worden opgesloten. We zijn in twee detentiecentra geweest en de wijze waarop deze mensen worden vastgehouden is onder Europese maatstaven. In het detentiecentrum in Fares zaten 24 vrouwen in één ruimte en lagen de matrassen tegen elkaar aan omdat er te weinig ruimte was. Geen enkele privacy. De Grieken deden hun best en werden bijgestaan door Frontex, de Europese grensbewakingsdienst.

Nederlandse marechaussee, mensen van de IND en politie zijn hier via Frontex gedetacheerd en doen geweldig werk. Zij ondersteunen de Grieken en proberen de levensomstandigheden van de illegale migranten te verbeteren. Dat doen ze op voortreffelijke wijze en we werden op diverse plaatsen door de Grieken bedankt voor de professionele hulp uit Nederland. Petje af voor onze mensen daar.

60 kilometer noordwaarts, in de plaats Orestiada, hoorden we van de plaatselijke politiecommandant een vergelijkbaar relaas. In 2010 zijn in deze regio 38.000 migranten gearresteerd. In 2011 verplaatst de problematiek zich meer naar het zuiden.

We bezoeken de landgrens op de plek waar het hek moet komen. De situatie hier is bizar. Twee NAVO-partners houden elkaar via wachttorens en militaire patrouilles angstvallig in de gaten. Daar tussendoor steken de illegale migranten de grens over.

We bezoeken het detentiecentrum in Fylakio. Hier zijn een dag voor ons bezoek enkele honderden mensen weggehaald. Nu zaten er nog ruim 150, merendeels mannen, maar ook kinderen. Binnen zagen we slaapzalen waar ongeveer 60-100 mensen moesten slapen. Er was een aparte slaapzaal waar kinderen en moeders met baby's zaten.

Nederlandse Frontex-mensen vertelden ons dat de Grieken een grote schoonmaak hadden gehouden voorafgaand aan onze komst. Maar het zag er nog altijd afschuwelijk uit. Ik sprak met enkele mensen en kreeg briefjes in mijn hand gedrukt. Een Iraniër zit hier vast terwijl zijn vrouw en kinderen in Athene zijn. Een ander briefje beschreef de leefomstandigheden: bedbugs, slecht sanitair, koud water en matig voedsel. Deze mensen worden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Hun humanitaire situatie moet verbeteren en de EU moet hulp aanbieden want de Grieken kunnen deze enorme instroom van illegale migranten niet verwerken. Ik heb respect voor de wijze waarop de Grieken plaatselijk proberen om met beperkte middelen zoveel mogelijk te bereiken, maar de humanitaire situatie is rampzalig.

Daarnaast zou Turkije meer kunnen doen om de toestroom van illegale migranten al in Turkije aan te pakken. Vrijwel iedere illegale migrant bereikt de EU via criminele mensensmokkelbendes. Een Afghaanse mevrouw die met haar kind was gearresteerd, vertelde dat ze 5000 dollar aan een bende in Afghanistan had betaald om de EU binnengebracht te worden. Criminele organisaties verdienen nu al meer aan mensensmokkel dan aan drugs. Deze organisaties moeten aangepakt worden. Waarom doet Turkije niet meer? Enige Europese druk lijkt noodzakelijk.

Na deze indrukwekkende dag rijden we de grens over en via een prachtige driebaans autoweg naar Istanbul. Morgen ligt alles plat in Griekenland en daarom vliegen we van Istanbul naar Sarajevo.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel bezoekt met een delegatie Kamerleden Griekenland, Servië en Bosnië, waar onder meer een bezoek wordt gebracht aan Srebrenica.

De politiechef van Alexandroupoli met zijn rechterhand.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden