Migranten gered na twaalf dagen dobberen op zee

null Beeld reuters
Beeld reuters

De Italiaanse kustwacht heeft een kleine honderd bootvluchtelingen gered die naar eigen zeggen al twaalf dagen stuurloos ronddobberden op de Middellandse Zee, in een lek geslagen schip, met nauwelijks eten of drinken aan boord.

redactie

De vijftig meter lange boot werd op zo'n 200 kilometer van Sicilië aangetroffen. Van de 98 passagiers is een derde vrouw. Van hen zijn er drie zwanger.

Het schip van de kustwacht dat de vluchtelingen redde, meerde gisteravond aan in een haven op Sicilië. Twee andere kustwachtschepen hadden gisteren al 650 migranten afgezet in het zuiden van de Italiaanse regio Calabrië. Ook in Napels gingen honderden vluchtelingen aan land.

Schepen vernietigen
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee maandag gaan bespreken. Sommige regeringsleiders in de Europese Unie willen, met steun van de VN - een missie optuigen om de schepen van mensensmokkelaars te vernietigen.

Dit is in juridische zin echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Rusland, dat een vetostem heeft in de Veiligheidsraad, heeft zich al tegen het plan gekeerd. 'Mensensmokkelaars aanhouden (...) is een ding, maar het vernietigen van de schepen gaat te ver', zei de Rusische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsjizjov.

Maar er ligt mogelijk een compromis in het verschiet, waarbij de schepen van de smokkelaars niet worden vernietigd maar in beslag worden genomen. Dit voorstel kan volgens een bron bij de Veiligheidsraad wel op de steun van de Russen rekenen.

Rivaliserende regeringen
Ongeacht welk besluit er wordt genomen, zal Libië ermee akkoord moeten gaan dat de operatie ten dele plaatsvindt in zijn territoriale wateren. Dat is allerminst een kleine horde, gezien het feit dat het land twee rivaliserende regeringen heeft.

Ook secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon noemt het plan om schepen te vernietigen 'ongepast', onder meer omdat het ook Libische vissers en andere mensen die om legitieme redenen een boot hebben kan duperen. 'De oorzaak van dit probleem aanpakken duurt wellicht langer, maar dat is wel de manier om het uitvoerig aan te pakken', zei Ban vorige week toen hij meeging met een boot van de Italiaanse kustwacht.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden