Migranten aangevallen in Johannesburg

amsterdam - – In Kya Sand, een buitenwijk van Johannesburg, hebben Zuid-Afrikanen gisteren buitenlandse migranten aangevallen. Vijf mensen raakten daarbij ernstig gewond.

Van onze redactie buitenland

Velen vrezen een herhaling van het grootschalige geweld tegen buitenlanders in 2008, toen zeker 62 mensen omkwamen. Na een beroving in Kya Sand liepen de spanningen tussen inwoners van dit township maandag snel op. Het kostte de politie uren om de gemoederen te bedaren. Lokale media berichtten dat vier gewonden uit Zimbabwe en Mozambique komen. De vijfde is een Zuid-Afrikaan, van wie de daders niet geloofden dat hij een inwoner is.

Het geweld in Johannesburg voedt de angst dat na het WK de vreemdelingenhaat in Zuid-Afrika weer de overhand krijgt. Tijdens het WK heeft de regering van alles gedaan om de wereld een goed beeld van Zuid-Afrika voor te schotelen. Nu veel tijdelijk werk is verdwenen, maken veel Zuid-Afrikanen zich zorgen dat hun banen worden ingepikt door immigranten. Zij krijgen de schuld van de groeiende werkloosheid, de slechte huisvesting en het gebrek aan scholen.

Tien procent van de 49 miljoen inwoners van Zuid-Afrika is buitenlands migrant. De meesten zijn Zimbabwanen die hun land zijn ontvlucht vanwege de economische malaise en de politieke onderdrukking van president Mugabe. Nu zijn zij slachtoffer van gefrustreerde Zuid-Afrikanen die hen uit de townships waar zij wonen willen wegjagen.

In 2008 sloegen tienduizenden migranten op de vlucht. De regering van toenmalig president Thabo Mbeki greep te laat in. Uiteindelijk moest hij onder grote nationale en internationale druk het leger inzetten om het geweld te stoppen.

De regering van Zimbabwe heeft voor de vluchtelingenstroom die na het WK-voetbal vanuit Zuid-Afrika op gang is gekomen op twee plaatsen tenten geplaatst: in Beitbridge en in Plumtree.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden