'Migrant is minder vatbaar voor radicalisme'

De Baitul Futuhmoskee in Londen Beeld afp
De Baitul Futuhmoskee in LondenBeeld afp

West-Europese moslims die elders geboren zijn lopen minder risico op radicalisering. Vooral islamitische allochtonen van de tweede en derde generatie zijn vatbaar.

Dat claimen onderzoekers van de Universiteit van Londen. Eerste generatie-migranten in de Britse hoofdstad zijn volgens hen vaker deel van hechte migrantennetwerken. In die kringen wordt terreur sterk veroordeeld. Bovendien zijn 'verse' immigranten minder geneigd om zich tegen de cultuur te keren waar ze sinds kort deel van uitmaken.

Of hun resultaten ook volledig toepasbaar zijn op Nederlandse moslims is de vraag. De onderzoekers onderzochten vooral gelovigen met Pakistaanse en Bangalese afkomst. Maar, zo schrijven ze, migrantennetwerken vormen niet de enige factor.

Een vergelijkbaar effect is te zien bij moslimmigranten van latere generaties die een hechte band hebben met familie en vrienden. Ook welvaart en geestelijke gesteldheid spelen bij radicalisering een rol, schrijven ze in de nieuwste editie van wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. Volgens hen klopt er maar weinig van het idee dat de radicale islam vooral in trek is bij aan lager wal geraakte jongeren.

Juist welvarende moslim is kwetsbaar
De meest kwetsbare groep bestaat juist uit moslims die het financieel goed voor elkaar hebben. Uit jonge volwassenen die zijn opgegroeid in een veilige en economisch stabiele omgeving. Hoe armer de moslim is, hoe groter zijn weerstand tegen radicalisme.

Gelovigen die wel radicale sympathieën hebben, kampen vaker met andere problemen. Ze zijn meer dan gemiddeld pessimistisch over hun toekomst of hebben symptomen van depressie. Ook zijn ze vaker sociaal geïsoleerd.

De onderzoekers baseren zich op een vragenlijst die ze voorlegden aan 600 Britse moslims tussen 18 en 45 jaar. Zij moesten van een aantal terreurdaden aangeven in hoeverre ze die een warm hart toedroegen. Immigranten uit Bangladesh waren het meest kritisch over terreur.

'Beleid radicalisme moet anders'
"We steken veel tijd, moeite en geld in het tegengaan van terreur", stelt psychiater en onderzoeksleider Kamaldeep Bhui in The Independent. "Maar er is nauwelijks aandacht voor het voorkomen van radicalisering." Overheden zouden hun strategieën daarop moeten aanpassen, vindt hij.

"De relatie tussen radicalisering en geestelijke gezondheid is complex. Maar depressie, sociale isolatie en gebrek aan een stabiele omgeving spelen bij radicalisering wel degelijk een rol."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden