Mieren hebben een hekel aan koper en nootmuskaat

Er zijn talloze huismiddeltjes om mieren te verjagen. Het kan met bepaalde bloemen, zoals lavendel. Maar ook met koper. (FOTO'S JÿRGEN CARIS, TROUW ) Beeld
Er zijn talloze huismiddeltjes om mieren te verjagen. Het kan met bepaalde bloemen, zoals lavendel. Maar ook met koper. (FOTO'S JÿRGEN CARIS, TROUW )

Ze zijn er weer, de mieren. En daarmee de pogingen om van ze af te komen. Dat kan op een nietsontziende manier. Maar zachtzinnig werkt ook.

Nicolien van Doorn

Mieren houden van warmte en bouwen hun nest daarom bij voorkeur onder stenen en tegels, waar het lekker warm is. Omdat ik daar alle begrip voor heb, mogen ze rondom het huis rustig hun gang gaan. Ze nestelen op plekken waar toch nooit iemand komt. Of onder tegels die doelloos liggen te liggen. En zelfs de nesten die ze ieder voorjaar aanleggen onder het stenen pad naar de voordeur, hebben me nooit gestoord.

Tot vorige week, toen ik op eerder genoemd pad fietste en bijna onderuit ging omdat het voorwiel in een kuil bleef steken. Het was een kuil die zijn bestaan te danken had aan vier stenen die waren verzakt omdat er een mierennest onder lag – het resultaat van jarenlang ongehinderd gangen graven.

Tja. Wat doet een mierenliefhebber met een nest dat op de verkeerde plek ligt? Zo iemand gooit, onder het prevelen van verontschuldigingen, de ingangetjes dicht met het zand dat de mieren zelf hebben opgeworpen. In de hoop dat ze snappen dat ze hun boeltje moeten oppakken en verkassen. Het is dat je mieren niet kunt horen lachen, maar ik neem aan dat ze dat recht hartelijk hebben gedaan. Want veel meer dan een uur hadden ze niet nodig om het ongewenste zand te verwijderen.

Goed, dat werkt dus niet. Maar wat dan wel? De snelste manier om zo’n vraag beantwoord te krijgen, is via de computer. En ja hoor: aan de grote hoeveelheid tips op internet te zien, zit ons land vol met mensen wier bestaan door mieren wordt vergald. De manieren waarop zij de beestjes bestrijden variëren van vriendelijk tot gruwelijk.

De aardigste manier om mieren kwijt te raken is om ze het leven dermate zuur te maken, dat ze hun spullen pakken en ergens anders opnieuw beginnen. Dat kan met bepaalde bloemen, adviseert een internetter. Plant goudsbloemen, afrikaantjes, lavendel of boerenwormkruid en de mieren verdwijnen kokhalzend. Een andere mogelijkheid is om sterk geurende kruiden te planten zoals bieslook, wilde munt, wijnruit, rozemarijn, majoraan of kruizemunt. Jammer dat deze oplossingen in mijn geval afvallen – een bloemenwei of kruidentuintje midden op een fietspad lijkt me nog onhandiger dan vier verzakte stenen.

Om dezelfde reden vervalt de tip om koperdraad over het pad te spannen. Maar dat brengt me wel op een idee. Als koper werkt, dan helpen munten toch ook? Ja hoor, beweren de internetters om het hardst. Ongevraagd doen ze er nog een handig weetje bij: hoe hoger de waarde, hoe meer koper er in zit. ’Mijn’ mieren lopen aanvankelijk vrolijk over de munten heen. Maar na een paar dagen is er bij de bewuste nestopening inderdaad geen mier meer te bekennen.

Veel mensen zeggen baat te hebben bij het strooien van gemalen kruiden in de nestopeningen. Ze noemen kaneel, cayennepeper, kruidnagel en witte (waarom witte en geen zwarte?) peper. Unaniem lyrisch zijn ze over nootmuskaat, want daar schijnen mieren echt niet tegen te kunnen. Andere etenswaren waarvan ze op de vlucht slaan zijn knoflook, uisnippers, komkommer, vers tomatenblad en koffiedik. Vinden ze die dingen zo erg stinken dat ze met z’n allen een plek opzoeken waar het beter uit te houden is? Laten we het hopen. Al vrees ik het ergste wanneer ik ergens lees dat de geur van ui en knoflook het oriëntatievermogen van mieren aantast. Ze raken de weg kwijt en kunnen het nest niet meer vinden. De mieren die er nog in zitten worden niet langer voorzien van voedsel – en het nest sterft uit.

Een tip die mierlievend begint, is om bloempotten met aarde te vullen en die omgekeerd bovenop het nest te zetten. De bedenker van deze oplossing garandeert dat de mieren binnen veertien dagen hun nest in de potten hebben gemaakt, en daarin dus ook hun eitjes hebben gelegd. Je zou denken dat het de bedoeling is om de potten vervolgens weg te halen en ze ergens anders weer neer te zetten, zodat de mieren rustig verder kunnen leven. Maar nee. De bedenker van de bloempottentip sluit zijn verhaal af met de ontnuchterende zin: ’Neem de potten weg en kieper ze leeg in het kippenhok of verbrand de aarde’.

Wie niet het geduld kan opbrengen om veertien dagen te wachten tot de mieren hun nest in een bloempot hebben gebouwd, kan kiezen voor de allersnelste aanpak: graaf het nest uit en graaf dat op een handiger plek opnieuw in.

Naast vriendelijke methoden wemelen de internetfora ook van draconische manieren om mieren te lozen. Omdat ik niemand op onzalige ideeën wil brengen, zal ik die hier niet noemen. Want zeg nou zelf: waarom zou je kiezen voor hardhandig, als je met zachtzinnig hetzelfde bereikt?

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden