Mient Jan Faber: ’Niet tégen Wilders, maar vóór moslims’

Heeft een beweging tegen Geert Wilders zin? Jaap van Ginneken, massapsycholoog, gelooft er niet in. Mient Jan Faber, voormalig secretaris van het IKV, vindt het fantastisch als die komt.

’Een brede beweging, eindelijk. Ik loop al maanden rond met de gedachte.”

Mient Jan Faber – de organisator van de antikernwapenbeweging uit de jaren zeventig en tachtig, de grootste Nederlandse massabeweging ooit – vindt het de hoogste tijd dat er een maatschappelijke beweging komt tegen ’het geweld’ van Wilders. „Ja, ik noem het geweld, want zijn gedrag – roepen dat de Koran moet worden verboden en er geen moslims meer bij mogen – is moeilijk anders op te vatten. Er dient nu een tegenbeweging op te staan om de moslims te beschermen.”

De vergelijking met zijn antikernwapenbeweging ligt voor de hand, maar volgens Faber zou deze nieuwe beweging veel verstrekkender moeten zijn. „We hebben het nu over een aanval op mensen, de groep moslims. Ik vergelijk het met de Joden in Europa. Het antisemitisme was een product uit de negentiende eeuw, dat in de twintigste eeuw desastreuze vormen aannam. Langzaam sloot de cirkel zich om de Joden. Nu zie je opnieuw de beginfase.”

Faber is het oneens met mensen die ervan uitgaan dat Geert Wilders zijn aantrekkingskracht op kiezers vanzelf kwijt zal raken. „Je hebt verstandige mensen die zeggen: ’laat het doodbloeden, zwijg het dood. Leg een cordon sanitaire om hem aan’. Maar intussen laat de rechter zijn uitspraken ongemoeid, omdat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is in dit land. En Wilders heeft een platform in de Tweede Kamer én op allerlei andere plekken in Nederland. Dat wil ik hem niet ontnemen, maar het wordt wel tijd dat zijn aanhang verneemt dat de overgrote meerderheid het niet met hem eens is.”

Faber: „Er zou eerst een brede discussie moeten komen over de vraag hoe we de moslims gaan beschermen. Verschillende clubjes proberen nu voorop te lopen. Maar het belangrijkste is dat het breed gedragen wordt, met verschillende maatschappelijke organisaties en kerken, enzovoorts. Want je hebt de middengroepen nodig. In de jaren dertig in Duitsland streden de communisten tegen de nazisten. De middengroepen voelden zich niet aangesproken en liepen naar de winnaar over. Ook de bedreigde gemeenschap zelf moet meedoen.”

Verder wijst Faber op de lange adem die een beweging nodig heeft. „Dit is al sinds 9/11 bezig en gaat nog wel een tijdje door. Als Wilders weg is, komt er vanzelf een opvolger, waarvoor het nodig is de moslims te beschermen. Toen het IKV in 1977 begon aan een campagne tegen de kernwapens, hebben we de kerken gezegd: ’U mag meedoen, maar denk er eerst goed over na’.”

Maakt een beweging Wilders niet groter dan hij is? Dat vindt Faber geen reden om mensen niet te mobiliseren. „Zo’n beweging geeft niet Wilders een gezicht, maar moslims. En je laat zien dat zij niet alleen staan.”

Die vergelijking met nazi-Duitsland, gaat dat niet wat ver? Faber: „Ik vergelijk Wilders niet met een Hitlerfiguur. Daar is hij te nietig voor. Maar net als toen wordt er nu een groep aangewezen waar het kwaad vandaan komt. Hij wijst een groep aan die onze identiteit aantast. Zoiets mag niet ongestraft blijven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden