Mieke vooruit!

Ze heeft haar als een hooiberg, en ze lacht als Koekiemonster uit de Muppetshow. Maar Mieke van der Weij kan wel wat. Dus wat doet ze daar eigenlijk, bij de NCRV?

Negen afleveringen lang heeft de NCRV ons getracteerd op een zomerquizje, 'Stop de tijd'. Een waar feest, want dit quizje met een hoog Triviant-gehalte is namelijk wat intelligenter dan 'Rappatongo' en gelukkig minder slim dan 'Per seconde wijzer'. Dus als kijker hoef je niet zo snel te twijfelen aan je verstandelijke vermogens.

Vorige week bijvoorbeeld wilde Mieke van der Weij van haar drie kandidaten weten welk dier in 1986 de verkiezingen in de Fabeltjeskrant won: Chico Lama, Mijnheer De Uil of Bor de Wolf, huuuuuh! Tja, da's natuurlijk wel een doordenkertje. Wie was ook weer Chico Lama? Maar gelukkig, Van der Weij beloonde ook ons verliezers op een fragment kostelijke tv: Fons de Poel, die als presentator van Brandpunt een teleurgestelde mijnheer De Uil telefonisch interviewt. ,,Bent u aangeslagen, mijnheer De Uil?'' Zo ging dat dus, tv in 1986.

En vanavond wil Van der Weij van alles horen over het jaar 1972. Dat wordt dus opnieuw leuk meespelen thuis. In dat jaar bezocht Pippi Langkous Nederland, won Ard Schenk veel goud, en werd de VPRO officieel berispt wegens majesteitsschennis: in de show van Barend Servet maakte 'koningin Juliana' spruitjes schoon.

De formule van 'Stop de Tijd' deugt dus. Maar wat doet die Van der Weij daar in dat decor vol neergestorte vliegtuigonderdelen? Natuurlijk, jaar in jaar uit 'De rijdende rechter presenteren' presenteren maakt niemand vrolijk.

Iedere keer weer die krullenjongen van de magistratuur aankondigen, is geen pretje. Maar 'Stop de Tijd' is werk voor een beginnend presentatrice. Een type à la Nance, maar dan iets meer bij de tijd.

Van der Weij kan veel meer, zo bewijst ze elke maandag als ze het Journalistenforum voor de radio in bedwang houdt. Die discussie van grote 'kenners' is onder haar leiding soms zelfs begrijpelijk. Ook als copresentatrice van de Tros Nieuwsshow weet ze de juiste vragen te stellen. Van der Weij heeft bovendien een lange tv-ervaring. Zij is dus niet bepaald op haar plek in 'Stop de tijd'. Misschien maakt ze daarom in de uitzending van vanavond binnen vier minuten twee niet zo slimme opmerkingen, bij het introduceren van de drie gasten. Leuke huiskamervraag: hoe ging zij de mist in?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden