Midlife crisis en therapiesessies in de zware metaal

21.25 uur, Nederland 3

Op 8 juni treedt Metallica op in Nederland en ’Het Uur van de Wolf’ zendt een week voorafgaand een documentaire uit over deze succesvolle heavy metalband, die wordt gevolgd tijdens hun crises in de voorbereiding van een nieuw album. In deze periode (2001-2003) probeert zanger James Hetfield van zijn enorme drankprobleem af te komen, en worstelen de individuele bandleden met hun imago van rondzuipende en -neukende rocksterren enerzijds en hun gezinsleven anderzijds én is de creatieve inspiratie ver te zoeken. ’Metallica – Some Kind of Monster’ is een openhartige kijk op mannen in een midlife crisis.

Metallica is een Amerikaanse heavy-metalband, opgericht in oktober 1981 door Lars Ulrich en James Hetfield. In 1983 komt hun eerste album uit: ’Kill ’Em All’, bij Megaforce Records. Het album verkoopt niet al te best, maar Metallica krijgt al snel een goede reputatie in de heavy-metalunderground scene.

Als de band wordt opgepikt door Elektra Records begint het zowel artistiek als ook commercieel goed voor ze te lopen met de uitbreng van ’Master of Puppets’ in 1986. Metallica timmert flink aan de weg, scoort regelmatig hits en speelt voor uitverkochte stadions. Wereldwijd heeft de band meer dan 100 miljoen albums verkocht en behoort daarmee tot de succesvolste heavy-metalbands. Maar het zware alcohol- en drugsgebruik in combinatie met het reizen eisen hun tol. In 2001 verlaat Jason Newsted de band, en laat zanger James Hetfield zich opnemen in een rehabilitatiekliniek. Metallica maakt een moeilijk proces door, en het lijkt even het eind van de band. Maar na veel ruzie, diverse therapiesessies en rust vindt de band weer inspiratie en brengt met veel commercieel succes ’St. Anger’ uit, een album dat een Grammy wint, maar bij veel fans verkeerd valt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden