Midi Theater leidt tot val Vreeman

TILBURG (ANP) - Het omstreden Midi Theater bezorgt de Tilburgse politiek vanaf het begin hoofdpijn. PvdA-burgemeester Ruud Vreeman, die woensdag een motie van afkeuring van de gemeenteraad aan zijn broek kreeg, treedt binnenkort af. Een chronologie:

- 26 november 2007: de toenmalige wethouders Hans Janssen (CDA) en Hugo Backx (PvdA) en acteur Arijan van Bavel (Adje uit de tv-show van Paul de Leeuw) presenteren hun plan voor een laagdrempelig variététheater in de voormalige bioscoop Midi. De gemeente koopt het pand voor 2,5 miljoen euro en verbouwt het voor 5 miljoen euro.

- 14 april 2008: het CDA laat de eigen wethouder Janssen vallen vanwege de financiële risico's. Het voltallige college toont zich solidair en stapt op.

- 29 april 2008: in recordtijd smeedt loco-burgemeester en PvdA-formateur Jan Hamming een nieuw college. SP en VVD nemen de plaats in van het CDA. Het theaterplan gaat door.

- 18 juni 2008: wethouder Backx informeert het college voor het eerst over een dreigende kostenoverschrijding.

- 16 februari: wethouder Backx maakt publiek bekend dat de verbouwing van het Midi Theater 1,9 miljoen euro duurder uitvalt. Dat kan niet zonder consequenties blijven, zegt hij en hij stapt op.

- 19 februari: om verdere polarisatie tussen coalitie en oppositie te voorkomen gaan de collegepartijen akkoord met een raadsenquête.

- 31 maart: door een dreigend exploitatietekort stappen Adje en zijn bedrijf uit het project. Een commerciële exploitant kan de gemeente niet vinden

- 13 oktober: enquêtecommissie verwijt wethouder Backx en burgemeester Vreeman dat ze de raad én overige collegeleden niet hebben geïnformeerd over de kostenoverschrijding

- 15 oktober: coalitiepartij SP zegt definitief het vertrouwen in Vreeman op; de burgemeester verliest steun van het grootste deel van de raad.

- 21 oktober: de gemeenteraad wil wegens verstoorde verhoudingen en een onwerkbare situatie niet verder met burgemeester Vreeman. Een meerderheid van 24 van 39 raadsleden steunt een motie van afkeuring.

-24 oktober: Vreeman verklaart dat hij op korte termijn terugtreedt als burgemeester.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden