Middenveld PSV schiet duidelijk tekort

EINDHOVEN - PSV lijkt geenszins klaar voor de topper tegen Ajax. In de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-1) maakte de ploeg een allesbehalve uitgebalanceerde indruk.

Trainer Aad de Mos trok na de narrow escape tegen Willem II niet het rookgordijn op, waarachter zoveel collega's van hem zich comfortabel verschuilen. De trainer van PSV plaatste duidelijke vraagtekens achter de kwaliteit van zijn middenveld. Deze cruciale linie komt duidelijk 'voetballend vermogen' tekort, concludeert De Mos reeds na vier competitieduels.

Er valt veel te zeggen voor de mening van de Hagenaar. Tegen Willem II startte PSV met Klass Ingesson, Gica Popescu en Arthur Numan op het middenveld. De laatste speelde een bevredigende wedstrijd, maar de inbreng van de eerste twee liet te wensen over. Gica Popescu is in principe de speler die de lijnen moet uitzetten. Hij heeft uitstraling, beschikt over overzicht, kan een lange pass versturen en pikt regelmatig een doelpunt mee. Minpunten zijn zijn soms lage handelingssnelheid en zijn gebrek aan dynamiek. Klass Ingesson is weer een ander verhaal. De Zweed moet het vooral van zijn loopvermogen hebben en lijkt nergens beter op zijn plaats dan in het walhalla van de dravers: de Bundesliga.

De Mos: “Dit middenveld is onvoldoende in staat om de tegenstander onder druk te zetten. Verder duurt het te lang voor de bal is heroverd.” De trainer verwacht in de toekomst veel van Robert Fuchs, die tegen Willem II negentig minuten op de bank bleef. Dit talent beschikt over de gave om vlotte combinaties op te zetten, maar wordt nog niet rijp geacht om een stroef draaiende ploeg over het dode punt heen te tillen.

PSV moest sinds het tournooi in Sittard tweemaal per week vol aan de bak.

De Mos: “In zo'n situatie is het spelen, recupereren en spelen. Veel tijd om op de training dingen te verbeteren is er dan niet.”

Naast problemen op het middenveld heeft PSV op dit moment ook zorgen in de defensie. Berry van Aerle is na zijn 'doodschop' tegen Erik Regtop voorlopig geschorst door de tuchtcommissie van de KNVB. De verwachting is dat de international ook de wedstrijd in het Olympisch Stadion aan zich voorbij moet laten gaan. Tegen Willem II maakte Mitchell van der Gaag zijn opwachting in het hart van de verdediging. De verdediger, die tot voor kort niet eens bij de eerste 16 zat, overtuigde allerminst. Hij had problemen met zijn directe tegenstander Mohamed Sylla en zag zijn passes vaker niet dan wel op de plaats van bestemming aankomen.

Na rust zakte Popescu naar achteren om samen met aanvoerder Erwin Koeman het centrale duo te vormen. PSV beschikte daardoor 45 minuten lang over twee opbouwend sterke verdedigers. Toch lijkt de kans klein dat De Mos zondag voor deze optie kiest. PSV levert dan niet alleen op het middenveld creativiteit in, maar speelt ook achterin met vuur: spelen zonder specifieke mandekker in centrum lijkt tegen Ajax vragen om veel problemen.

PSV was in de eerste minuut van de derby tegen Willem II dicht bij een treffer. Na een pass van Numan stuitten Ingesson en Kieft op keeper Roland Jansen. De formatie uit Eindhoven had daarna grote moeite met de bezoekers.

Willem II hield het veld met drie spitsen breed en liet Sylla doorschuiven naar Erwin Koeman, waardoor de opbouw van PSV werd verstoord. Twee minuten voor rust sloeg Willem II toe. De talentvolle Yassine Abdellaoui liep zich vast in de verdediging van PSV, maar kwam na treuzelen van Jerry de Jong weer in balbezit. Hij legde terug waarna Arno Hofstede uithaalde: 0-1.

De Mos besloot in de rust tot een dubbele wissel. Edwin van Ankeren en Mitchell van der Gaag maakten plaats voor Erik Meijer en Edward Linskens.

Binnen een minuut kwam PSV langszij door een treffer van het Afrikaanse talent Nii Lamptey.

PSV speelde na rust beter dan in het eerste bedrijf. In een tweekamp die steeds grimmiger werd, waren de beste kansen voor de thuisclub. Erik Meijer liet echter drie goede mogelijkheden onbenut. Aan de andere kant slaagden Sylla en invaller Nabil Bouchlal er niet in van kansen te profiteren.

In de door scheidsrechter Jaap Uilenberg terecht bijgetrokken blessuretijd sloeg PSV alsnog toe. Erik Meijer stelde met een kopbal van dichtbij de twee punten veilig. Vlak daarna werkte Lamptey de bal met de hand achter Jansen. De treffer werd geannuleerd en de Ghanees ging net als Hans van Breukelen en Leon Meijs op de bon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden