Middenveld Ajax' zorgenkind

Een ruime overwinning bij Heracles (0-3) kon structurele zwaktes bij Ajax niet verbloemen. Vooral het middenveld van de Amsterdammers miste in Almelo weer eens kracht en finesse.

De vreugdedans van Ajax voor het uitvak in Almelo deed geforceerd aan. Op een doeltreffend lobje van Aissati na (0-3) maakten de bezoekers gisteren een desolate indruk. Tot het moment waarop Quansah zijn tweede gele kaart incasseerde, deed Heracles niet onder voor Ajax. Vooral de middelste linie van de Amsterdammers mocht zich dit aanrekenen. Het elftal stelde lange tijd zodanig teleur, dat het meegereisde publiek oude helden bezong.

Moe van het schouwspel scandeerde de Ajax-aanhang in de eerste helft de namen van Litmanen en George. Alsof ze hun elftal met een verwijzing naar het roemruchte verleden een spiegel wilden voorhouden. In het Polman Stadion ontbraken wervelende rushes en fijnzinnige steekballen volledig. Niets herinnerde aan het tijdperk halverwege de jaren negentig waarin de Finse spelmaker en de vleugelspits uit Nigeria furore maakten.

Het middenveld had het grootste aandeel in de malaise. Bij gebrek aan een pure ’nummer 10’, zoals Litmanen in zijn topdagen was, deelden Aissati en Sulejmani in de eerste helft de positie in de as. Ondanks hun veelvuldige positiewisselingen kon het duo geen flintertje van de magie van de gestopte vedette oproepen. Zelfs een balletje breed, getrapt met de juiste snelheid, was vaak te veel gevraagd.

Controleur Enoh en De Zeeuw, in een meer offensieve rol, zorgden evenmin voor balans. Hun gepruts, als gevolg van talmen en een matige duelkracht, brachten Ajax continu in de problemen. Gelukkig voor coach Jol voldeed de defensie wel. De Belgen Alderweireld en Vertonghen vormden een betrouwbaar centraal koppel. Aan de zijkanten presteerden Van der Wiel en Emanuelson, vorige week nog opgesteld als linksbuiten, eveneens naar behoren.

Hun positieve inbreng kon de zwaktes in de rest van het elftal niet verhullen. Tenzij de technische leiding vóór het sluiten van de transfermarkt (morgen om 18.00 uur) met een gerichte versterking op de proppen komt, zit Jol minimaal tot de winterstop opgescheept met een selectie zonder kloppend hart. Met de groepsfase van de Europa League in het verschiet is dat een zorgelijk gegeven.

Waarschijnlijk krijgt de voorhoede wél een impuls. Naar verluidt ondergaat de Serviër Pantelic vandaag een medische keuring in Amsterdam. De 26-voudig international, die transfervrij weg mag bij het Duitse Hertha BSC, moet de takenlast van Suarez verlichten. Voor doelpunten is Ajax nu nog hoofdzakelijk aangewezen op de Uruguayaan. Vormverlies van hem brengt de club automatisch in een lastig parket, zoals vorige week tegen Sparta (0-0) pijnlijk aan het licht kwam.

Hoewel het aantrekken van een extra spits een begrijpelijke zet is, liggen de grootste problemen zoals gezegd op het middenveld. Helaas voor Ajax liggen spelers van het kaliber van Litmanen niet voor het oprapen. De enige binnenlandse gegadigde staat onder contract bij promovendus VVV. Tot afgelopen vrijdag konden geïnteresseerde clubs zich in Venlo voor de Japanse smaakmaker Honda melden. Ajax liet die deadline verstrijken.

De reden achter dit besluit blijft vooralsnog verborgen. Wellicht vindt het management een investering van tien miljoen in een moeilijk in te schalen speler onverantwoord. Van het scoutingapparaat hoeft geen gouden greep te worden verwacht. Clubs uit binnen- en buitenland troeven Ajax op dit gebied al enkele jaren af. Een reeks dure miskleunen getuigt hiervan.

Sulejmani illustreerde dit povere beleid gisteren in Almelo. Op een paar geslaagde acties na verzandde de Serviër in plichtmatig handelen. Aissati, sinds zijn overgang van PSV geen schim van zichzelf, deed het aanvankelijk weinig beter. Na de rust kwam hij beter uit de verf. Als vaste spelmaker –Sulejmani bleef op de linkerflank– toonde hij bij vlagen zijn brille.

Dat Heracles kort na de 0-1 van Alderweireld met tien man verder moest, hielp hem een handje. Ook invaller Cvitanich, die weg mag van Jol, droeg met een goal (0-2) onverwacht zijn steentje bij. De Argentijn hoeft na de eventuele komst van Pantelic niet meer op speeltijd te rekenen. Voor Aissati liggen de zaken anders. Een plotselinge wederopstanding kan Ajax’ zorgen in de as plotsklaps wegnemen. Erg realistisch is dit niet. In dat geval blijft de geest van Litmanen nog even rondwaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden